Maia Sandu: Dodon reprezintă un pericol mare pentru RM. Dacă mai obţine un mandat, Moldova va deveni o ţară fantomă

Maia Sandu
Maia Sandu (gov.md)

În contextul în care conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a declarat recent că pentru alegerile prezidenţiale din toamnă va susţine un candidat apartinic, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că în cadrul fracţiunii pe care o conduce încă nu a fost luată o astfel de decizie.

Mai mult decât atât, fosta prim-ministru a punctat că o asemenea decizie va fi luată la Congresul Partidului care va avea loc în primăvară după ce vor avea loc alegeri în toate organizaţiile teritoriale şi evident că nu înainte de a se purta discuţii cu celelalte partide.

„I-am auzit pe cei de la Platforma DA care au zis că vor să susţină doar un candidat apartinic. Noi am întrebat despre ce propunere este vorba, nu putem să avem o discuţie abstractă. Să auzim pe cine văd ei, să estimăm care sunt şansele acestui candidat.

Problema cea mare este în mediul informaţional pe care îl avem noi în Republica Moldova. Atunci când accesul la presă care ajunge în toate colţurile Republicii Moldova este limitat, capacitatea de a-l face cunoscut pe un om nu este atât de mare, deci e o sarcină destul de dificilă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Protv.

Totodată, politiciana a menţionat că PAS este deschis spre discuţii pe marginea alegerii unui candidat comun pentru prezidenţiale, adăugând că „nu spunem categoric nu oricărei opţiuni, dar vrem să avem o abordare pragmatică, vrem să ştim exact ce se propune, nu să avem discuţii abstracte”.

În contextul în care majoritatea sondajelor o califică pe lidera PAS pe locul doi, urmându-l pe Dodon, ar apărea întrebarea pentru ce ar mai fi necesare discuţiile privind identificarea candidatului comun de dreapta pentru alegerile prezidenţiale.

Totuşi, a specificat Maia Sandu, discuţii au fost deja purtate cu preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, exprimându-şi speranţa că vor avea loc discuţii şi cu colegii de la Platforma DA, cu cei de la Partidul Liberal Democrat, precum şi cu alte forţe care vor să discute şi care împărtăşesc obiectivele de integrare europeană a Republicii Moldova .

De asemenea, a specificat Maia Sandu, socialiştii nu ţin cont de nicio regulă, întrucât s-ar simţi deja în campanie electorală. Au resurse foarte multe furate de la cetăţenii Republicii Moldova, controlează foarte multă mass media, manipulează, dezinformează, „asta ştiu să facă cel mai bine, dar noi evident că suntem într-o situaţie mai dificilă, dar nu imposibilă”, a comentat Sandu.

Cât despre orgoliile politicienilor care nu fac decât foarte dificile discuţiile pe marginea identificării unor candidaţi indiferent de alegeri, Sandu a mai subliniat că aceste orgolii au făcut şi foarte mult rău de-a lungul timpului în Republica Moldova.

„Eu sper ca noi cu toţii înţelegem că Igor Dodon reprezintă un pericol mare şi dacă îl lăsăm încă pentru un mandat, ţara asta chiar va deveni o ţară fantomă în care nu vor rămâne decât oamenii î vârstă care nu mai pot să plece”, a menţionat preşedinta PAS, referindu-se la subiectul principal pe care ar trebui să se axeze discuţiile privind prezidenţialele.

Astfel, a reiterat Sandu, totul trebuie să pornească de la responsabilitate şi de la discuţii foarte pragmatice, astfel încât fiecare parte să pună pe tavă propunerile concrete care urmează a fi evaluate. „Eu sunt optimistă că putem să avem discuţii în interesul oamenilor”.

„Noi cu toţii ne-am angajat în această luptă, deloc uşoară, nu pentru funcţii, ci pentru ca să ajungem în situaţia în care să ne simţim cu toţii bine în ţara asta, să redăm oamenilor încrederea că în această ţară lucrurile se pot schimba spre bine şi acesta este lucrul care ne motivează pe toţi”, a conchis lidera PAS.