Discursul lui Dodon de la APCE criticat dur la Chişinău. Ion Tăbârţă: A avut mesaje care servesc intereselor geopolitice ale Federaţie Ruse

Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova (facebook.com/V. Atanasov)

Discursul preşedintelui Igor Dodon din cadrul sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care a avut loc miercuri, la Strasbourg, este criticat destul de dur de mai mulţi analişti politici şi deputaţi din opoziţie.

De menţionat că şeful statului a pus accent pe „o Europa de la Lisabona la Vladivostok, Republica Moldova – stat multietnic, politica externă echilibrată, neglijarea luptei geopolitice şi neutralitatea permanentă”, subiecte care în opinia criticilor ar reprezintă interesele Federaţiei Ruse.

De la tribuna APCE, Igor Dodon a vorbit în patru limbi. Acesta şi-a început discursul în engleză, a continuat în română, rusă, şi a încheiat în franceză. Potrivit Radio Chişinău, deşi în 2018, Curtea Constituţională a Moldovei a abrogat ca fiind desuetă legea sovietică care îi acordă limbii ruse rolul de limbă de comunicare interetnică, şeful statului a făcut abstracţie de acest lucru.

În opinia analistului politic Ion Tăbârţă, tocmai acest aspect îl dă de gol pe Igor Dodon, întrucât nici chiar discursul său conciliant nu îl face credibil în faţa comunităţii internaţionale, el rămânând în continuare izolat, iar unicul său aliat va fi doar Rusia.

„Sunt nişte mesaje care servesc intereselor geopolitice ale Federaţie Ruse în regiune. Când încearcă el să promoveze acest multilingvism, asta se urmăreşte – scopul Federaţi Ruse şi al lui Dodon de a nu accepta o reîntoarcere firească în spaţiul cultural şi valoric românesc”, a subliniat Ion Tăbârţă.

Reforma în justiţie şi combaterea corupţiei, cu care Igor Dodon a încercat să umbrească interesul geopolitic al Rusiei, sunt doar un exerciţiu retoric, consideră editorialistul Nicolae Negru. Mai mult decât atât, Negru a menţionat că, faptul că Dodon pune un semn de echivalenţă între Uniunea Europeană, Occident şi Federaţia Rusă, ar fi o greşeală.

„Rusia deţine trupe militare pe teritoriul Republicii Moldova şi finanţează separatismul. Occidentul ne susţine, ne finanţează şi ne ajută în efectuarea reformelor. Dar el îi pune pe acelaşi cântar”, se arată în mesajul lui Nicolae Negru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe