Marea Britanie: Epava navei 'Mary Rose' şi lucruri găsite la bord sunt expuse la Portsmouth

(Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2013

Instrumente muzicale, oseminte, resturi de mâncare care au stat sute de ani pe fundul mării sunt expuse acum la Muzeul din Portsmouth (Marea Britanie). Obiectele s-au aflat pe epava navei 'Mary Rose' şi oferă o mărturie de mare preţ asupra epocii Tudorilor, relatează AFP.

Carcasa de lemn a navei de război, scoasă din apă acum 30 de ani, şi cele circa 19.000 de obiecte găsite la bord constituie o comoară pe care promotorii nu ezită să o numească un 'Pompei englez' datorită bunei stări de conservare. De această dată nu lava a contribuit la acest lucru, ci mâlul în care au fost îngropate, spune arheologul Christopher Dobbs, care a participat la operaţiunile de excavare.

Vas amiral al regelui Angliei Henric al VIII-lea la începuturile marinei regale, 'Mary Rose' a avut un destin ieşit din comun. După ce s-a luptat cu flota franceză 34 de ani, vasul s-a scufundat în 1545 în bătălia de la Solent, în împrejurări misterioase. Sub ochii regelui au pierit cam 500 de oameni şi circa 30 au supravieţuit. O parte a navei a fost îngropată în mâl, iar restul a dispărut în urma eroziunii.

Nava a fost descoperită după patru secole, în 1971, şi adusă la suprafaţă în 1982, în cadrul unei operaţiuni spectaculoase filmate de multe televiziuni. Circa 500 de scafandri au participat de-a lungul mai multor ani la operaţiunile de excavare.

Câteva mii de obiecte recuperate de pe epavă sunt expuse în noul muzeu care adăposteşte ceea ce a rămas din coca vasului 'Mary Rose' şi care se va deschide pe 31 mai. Clădirea în care se află epava este vecină pe docurile din Portsmouth cu alte vase ilustre ale marinei engleze, pritnre care 'HMS Victory' şi 'HMS Warrior'. Vizitatorii vor circula prin galeriile construite în jurul carcasei de lemn, pe trei nivele ce corespund celor trei punţi ale navei. Lumina va fi foarte discretă. Este un mod de a păstra şi de apune în valoare obiectele, dar şi de a reconstitui atmosfera de la bordul navei, explică arhitectul Chris Brandon. Vizita este însoţită de zgomote ale mării şi vântului şi trosnituri ale vasului.

'Este una din cele mai extraordinare colecţii, care constituie cea mai bună mărturie asupra vieţii din acea epocă. Osemintele recuperate ne permit să aflăm cam cât trăiau oamenii atunci, ce răni şi ce boli aveau', arată John Lippiett, director general al 'Mary Rose Trust'. Pornind de la rămăşiţele lor pământeşti, experţii au reconstituit feţele unui dulgher, unui bucătar şi unui arcaş. A fost reconstituit şi scheletul unui câine, un fox terrier care avea pe vas rolul de a vâna şobolani (sunt expuse şi oasele găsite ale rozătoarelor).

Pe epavă au mai fost găsite un joc de table, viori, coperţi de cărţi, lucruri care dau o idee despre cum se relaxau oamenii la bord. În privinţa mâncării, s-au găsit oase de merlan şi de morun, de vită şi de porc.

Au mai supravieţuit naufragiului opt şiruri de mătănii, lucru uimitor dacă se ţine seama că regele condamnase acest mod de a spune rugăciuni.

În afară de interesul său istoric, Muzeul Mary Rose, care a costat în total 35 milioane de lire sterline (41 milioane de euro), reprezintă şi o performanţă ştiinţifică prin procedeele de conservare aplicate. 'Colecţia de obiecte de pe +Mary Rose+ cuprinde numeroase articole din lemn şi piele care nu au mai supravieţuit nicăieri şi a căror conservare pune multe probleme', subliniază Christopher Dobbs. Pentru a împiedica uscarea şi crăparea ei, dar şi atacurile microbiene, epava a fost stropită mai întâi cu apă proaspătă şi apoi, din 1994, cu o soluţie de polietilenglicol (PEG).

De acum vor începe operaţiunile de uscare, care vor dura patru sau cinci ani, după care vizitatorii se vor putea apropia mai mult de cocă, vizibilă acum doar prin geamuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor