Marina indoneziană trage asupra navelor de pescuit chineze în Marea Chinei de Sud

Marina indoneziană a tras focuri asupra ambarcaţiunilor de pescuit chineze în Marea Chinei de Sud, rănind cel puţin un pescar. Beijingul a susţinut că una dintre ambarcaţiuni a fost confiscată şi echipajul său reţinut de forţele indoneziene.
Fregată indoneziană.
Fregată indoneziană. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.06.2016

Incidentul a marcat cea de-a treia confruntare dintre China şi Indonezia în apele volatile ale Mării Chinei de Sud în ultimele câteva luni. Beijingul a declarat că incidentul este o “hărţuire” a pescarilor săi de către forţele indoneziene în apropiere de insulele Natuna.

Tensiunile din Marea Chinei de Sud au crescut în lunile recente din cauza mai multor incidente maritime între diverse naţiuni riverane şi China, stârnite în special din cauza pretenţiilor teritoriale manifestate de regimul comunist.

Beijingul revendică unilateral majoritatea Mării Chinei de Sud. Deşi Indonezia nu are nicio pretenţie teritorială în regiune, au existat două incidente maritime care au implicat partea chineză începând cu martie 2016.

Răspunzând la acest ultim incident, Ministerul chinez de Externe a declarat că nava de luptă indoneziană a abuzat de forţă pentru a hărţui şi trage asupra ambarcaţiunii de pescuit chineze şi că a ameninţat siguranţa şi proprietatea pescarilor chinezi.

Incidentele privind navele de psecuit chineze prinse în ape teritoriale ale altor ţări sunt extrem de frecvente, şi de obicei ele se termină paşnic.

Excepţie face ultimul incident de acest gen - petrecut când paza de coastă a Argentinei a prins o navă de pescuit chineză operând în apele teritoriale argentiniene la mijlocul lunii martie.

Reacţionând diferit de linia oficială trasată de regimul comunist, care, de obicei muşamalizează incidentele folosind ameninţări economice, braconierii chinezi au ignorat apelurile radio şi focurile de avertizare repetate şi au încercat să lovească nava pazei de coastă cu ambarcaţiunea lor.

În cele din urmă, paza de coastă argentiniană a făcut ceea ce puţine naţiuni îndrăznesc: au tras focuri în carena navei chineze, care a început să ia apă. Soldaţii pazei de coastă au salvat 4 membri ai echipajului chinez după ce nava de pescuit a început să se scufunde. Ceilalţi 28 de membri ai echipajului au fost arestaţi de o altă navă chineză de pescuit aflată în apropiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor