Marţea Neagră 2. Danileţ: Am o sugestie pentru Guvern - daţi încă o OUG şi abrogaţi Codul Penal cu totul!

"Se vor închide dosarele aflate la procuror, se vor închide dosarele aflate în instanţă de judecată, iar cei condamnaţi deja vor fi puşi în libertate imediat şi se va şterge această condamnare din cazier", şi-a exprimat nemulţumirea judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Modificările aduse la Codul de procedură penală au şi intrat în vigoare noaptea asta, odată cu publicarea ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial, a precizat judecătorul Cristi Danileţ.

"Cele privind modificarea Codului Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului si a neglijentei) vor intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicare. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunţe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgenţă sau dacă preşedintele CSM sesizează conflictul constituţional între autorităţile statului", a adăugat magistratul.

Numai în materie penală se aplică principiul legii mai favorabile. În materie de procedură penală se aplică principiul activităţii normei, a explicat Cristi Danileţ.

"Traducere: Modificările aduse prin OUG în materia procedurii penale produc efectele din noaptea asta. Aceasta înseamnă că prevederea privind DENUNŢUL ce trebuie depus de acum încolo în termen de maxim 6 LUNI de la săvârşirea faptei priveşte numai dosarele ce se vor constituie de azi încolo. Dosarele care au pornit pe baza denunţurilor făcute până ieri nu sunt afectate în niciun fel", a mai punctat judecătorul.

* * *

Revoltat că Guvernul Grindeanu a adoptat marţi seară, pe furiş, "ordonanţele-elefant" privind graţierea şi modificarea Codurilor penale în favoarea infractorilor, judecătorul Cristi Danileţ i-a îndemnat ironic pe cei de la Palatul Victoria să abroge cu totul Codul Penal, tot prin OUG.

"Am o sugestie pentru Guvern: daţi încă o OUG şi abrogaţi Codul Penal cu totul! CSM a primit în această seară spre avizare noua variantă a OUG cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu şi neglijenţa în serviciu. Preşedintele CSM a convocat pentru miercuri ora 9.00 şedinţă a Plenului. Guvernul însă a adoptat această OUG în seara de marţi.

Prin dezincriminarea unor infracţiuni, se vor închide dosarele aflate la procuror, se vor închide dosarele aflate în instanţă de judecată, iar cei condamnaţi deja vor fi puşi în libertate imediat şi se va şterge această condamnare din cazier", a comentat Cristi Danileţ, pe contul său de Facebook.

Judecătorul a remarcat, de asemenea, că pe pagina Guvernului nu apare nicio informaţie cum că şi-ar fi propus în această seară să adopte modificarea Codului penal, şi nici că ar fi adoptat aşa ceva.

"Ăştia suntem: modificări esenţiale într-o obscuritate totală...", a menţionat Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Cât timp OUG nu a fost publicată în Monitorul Oficial, nu există. Ea poate fi modificată sau retrasă de emitent. Mâine CSM se reuneşte la ora 9.00. Voi sugera să dispună convocarea tuturor adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor pentru a avea o poziţie a celor 8000 de magistraţi din România faţă de actul normativ adoptat pe ascuns şi fără avizul CSM din această seară", a adăugat judecătorul.

Ulterior, Cristi Danileţ a anunţat opinia publică că a decis să sesizeze CSM cu privire la cele întâmplate la Guvern încă din seara asta. La scurt timp însă, "ordonanţele-elefant" au fost publicate în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne