Mazăre, preocupat momentan de Portul Constanţa, nu de europarlamentare

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Sursa-Facebook)

Liderul PSD Constanţa, edilul Radu Mazăre, a declarat, vineri, că încă nu ştie dacă se va implica sau nu în campania pentru alegerile europarlamentare din luna mai pentru că momentan este în „bătălia finală pentru descentralizarea portului” Constanţa.

„Nu ştiu pentru că am alte preocupări. Nu ştiu, s-ar putea să fac campanie electorală, mai delegăm pe cineva. Nu ştiu, deocamdată am problema cu portul, după aia vine 1 Mai, am multe probleme, o să vedem şi cu campania. Mai relaxat. (…) Dar ce atâta campanie electorală? Vor judeca oamenii cine se ţine de cuvânt în promisiuni şi cine nu”, a subliniat Radu Mazăre.

Întrebat dacă îi ştie pe candidaţii PSD la europarlamentare, Mazăre a replicat că nu. Edilul a subliniat că nu a condiţionat primirea de către Consiliul Local a unor acţiuni ale Portului Constanţa de implicarea sa în campania electorală, adăugând totodată că principala sa prioritate în acest moment este descentralizarea portului.

„Deocamdată suntem în runda finală, în bătălia finală pentru descentralizarea portului. Lasă-mă să mă concentrez pe port, nu vezi că tot mai luăm pe la ficaţi câte una de la DNA, am treabă cu portul”, a precizat Mazăre.

În ciuda acestor afirmaţii, la începutul lunii martie declaraţiile lui Radu Mazăre aveau o cu totul altă tonalitate. Amintim că în prezent, statul deţine 60% din acţiunile portului Constanţa prin Ministerul Transporturilor, Fondul Proprietatea deţine 20% iar Consiliul Local Constan­ţa deţine 20%. Varianta propusă de Mazăre era ca 15% din acţiunile Ministerului Transporturilor să fie listate la Bursă, iar alte 15% să fie date Consiliului Local Constanţa, astfel încât Consiliul Local Constanţa ajungea să deţină 35%, devenind acţionar majoritar.

"Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa", declara Mazăre la începutul lunii martie, ameninţând totodată că dacă Ponta şi Şova nu îşi vor ţine promisiunea, PSD-ul poate să îşi ia la revedere de la voturile constănţenilor. Edilul a adăugat că transferul acţiunilor se va face foarte rapid, fiind în avantajul tuturor ca lucrurile să se întâmple până la alegerile europarlamentare din mai.

În context, Dan Şova, noul ministru al Transporturilor, anunţa recent planul pe care îl are Guvernul în legătură cu Portul Maritim Constanţa, şi anume de a oferi mai multe acţiuni Primăriei Constanţa pentru ca aceasta să deţină un procent de 33%. Şova a informat că Ministerul Transporturilor va deţine tot 33%, un procent de 14% din acţiuni va fi tranzacţionat pe bursă, Portul Constanţa urmând a fi transformat în companie publică.

Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu s-a opus constant descentralizării Portului Constanţa, însă odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, lucrurile urmează să se schimbe, după cum a anunţat şi ministrul Şova.

Ramona Mănescu a subliniat în repetate rânduri că „Portul Constanţa este un obiectiv strategic şi de interes naţional pentru România, nu doar pentru un oraş, un judeţ sau chiar o regiune, astfel că importanţa sa strategică este una multiplă: economică, energetică, militară, de conectivitate”.

„Cedarea controlului Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la primărie reuşeşte, în mod pervers, să transforme un port la Marea Neagră într-un port la lacul Siutghiol şi să înlocuiască mineraliere şi petrolierele de 300 m lungime cu bărcuţe de fiţe. Pe acelaşi principiu ar trebui trecut Oltchimul în controlul oraşului Râmnicu Vâlcea, iar oraşul Otopeni ar trebui să primească 30% din acţiunile aeroportului Henri Coandă. (...) Participarea cu 60% a Ministerului Transporturilor în acţionariat şi management garantează atât menţinerea acestor angajamente, cât şi continuarea şi valorificarea opţiunilor strategice de dezvoltare şi extindere a Portului Constanţa. Acest control al statului român prin Ministerul Transporturilor este singurul capabil să contracareze interesele de moment, viziunile meschine şi parti-pris-urile unuia sau altuia”, a precizat Ramona Mănescu.

„Este imposibil să creadă cineva că o primărie cu un buget de 130 milioane de euro şi un grad de îndatorare ce depăşeşte cu 25% nivelul maxim admis, poate manageria proiecte de miliarde de euro, atât cât valorează dezvoltarea Portului Constanţa în următorii ani. La fel, atunci când vorbim de cel mai mare port la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari porturi europene, poartă strategică pentru petrol, gaze, cereale, minereuri, dar şi mărfuri de larg consum de zeci de miliarde de euro, nimeni nu poate crede că o primărie, un primar şi cu atât mai puţin un partid pot reprezenta alegerea corectă de management. Aceste variante pot fi însă preferate de unii, când avem în vedere o evaziune ce atinge nivelul miliardelor de euro”, a adăugat fostul ministru al Transporturilor.