Medicină în România: Mii de bebeluşi se zbat între viaţă şi moarte din cauza birocraţiei

.
. (STR / AFP / Getty Images)

La Spitalul Marie Curie din Bucureşti, de doi ani, nici Ministerul Sănătăţii, nici conducerea unităţii medicale nu au reuşit să pornească secţia de chirurgie cardiovasculară, în care s-au investit 5 milioane de euro, strânşi aproape în totalitate din donaţii, în ciuda faptului că aceasta ar fi putut salva zeci de copii, anunţă Digi 24.

Aparatura este nouă, dar zace nefolosită, de la angiografe de un milion de euro, până la săli de operaţie echipate la standardele cele mai înalte. Totul stă nefolosit în timp ce aproape 2.000 de copii cu malformaţii cardiace nu pot fi salvaţi la noi în ţară.

În urmă cu cinci luni, secretarul de stat Raed Araft invitase la Bucureşti medici din Italia ca să îi pregătească pe doctorii din România. „Problema este atât de importantă şi ne costă atât de mult şi ca vieţi şi ca tratament afară, încât avem obligaţia să o rezolvăm", spunea Raed Arafat. Însă, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Medicii nu au plecat la specializare, iar la spital nici măcar asistente nu au fost angajate. „Chiar săptămâna asta am vorbit cu domnul manager şi mi-a spus că este ilegal să angajeze acum asistente pentru că nu are bugetul aprobat. Vreau să spun că încă de acum doi ani există o schemă de personal aprobată de Ministerul Sănătăţii", a spus Alexandru Popa, de la Asociaţia „Inima Copiilor".

În tot acest timp în care secţia e părăsită, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, promite construirea altor patru centre de chirurgie cardiovasculară pentru copii, în Iaşi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti. Din cauza lipsei de personal, şi ele riscă să aibă aceeaşi soartă precum cea de la Spitalul „Marie Curie".