Meditaţia poate reduce tulburările de somn la persoanele în vârstă

.
. (Epoch Times)

Jumătate dintre adulţii cu vârsta de peste 55 de ani pot avea probleme când încearcă să adoarmă sau să aibă un somn de calitate. Cercetătorii au fost surprinşi când au aflat care este cel mai bun mod de a dormi pentru aceste persoane. Într-un studiu clinic făcut pe 49 de persoane alese la întâmplare, vârstnicii au găsit mai multe beneficii într-un program de meditaţie decât în programe de educaţie care predau modalităţi de îmbunătăţire a odihnei.

După cum sugerează rezultatele, concentrarea atenţiei şi conştientizarea momentului prezent, fără a judeca sau reacţiona la gânduri - aşa cum se învaţă în meditaţie - are efecte pozitive nu numai asupra somnului, dar şi asupra oboselii acumulate zilnic şi a depresiei, două condiţii care de multe ori rezultă dintr-o odihnă necorespunzătoare.

Oboseala zilnică

"Am fost surprinşi să descoperim că efectul meditaţiei asupra calităţii somnului a fost amplu şi a mers dincolo de efectul pe care îl au programele de educaţie privind somnul", a spus David S. Black, profesor asistent de medicină preventivă al Şcolii de Medicină Keck a Universităţii de Sud din California (Keck School of Medicine at University of Southern California). "Meditaţia conştientă pare a avea o importanţă clinică, deoarece contribuie la reducerea problemelor de somn, din ce în ce mai frecvente în rândul populaţiei în vârstă, iar acest efect asupra somnului pare să ducă la o reducere a oboselii zilnice şi a simptomelor de depresie." 50% dintre adulţii în vârstă de peste 55 de ani vor avea mai devreme sau mai târziu tulburări care includ dificultăţi în a adormi şi întreruperi ale somnului în miez de noapte.

Potrivit Naţional Sleep Foundation, nevoia de odihnă a persoanelor în vârstă nu scade odată cu vârsta şi mulţi dintre bătrâni sunt nemulţumiţi cu privire la odihnă şi oboseală în timpul zilei.

"Se pare că meditaţia reduce oboseala de zi cu zi şi simptomele de depresie la persoanele în vârstă", afirmă Black.

În acest studiu, publicat în Jama Internaţional Medicine, cercetătorii au comparat două condiţii structurate: programul de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), un program de şase săptămâni timp de două ore pe săptămână, care introduce participanţii în tehnica de meditaţie, şi un program care oferă strategii de îmbunătăţire a somnului, cum ar fi cele de relaxare înainte de a merge la culcare, monitorizarea comportamentului în somn şi a lipsei hranei înainte de somn.

Studiul a fost realizat prin intermediul chestionarelor auto-compilate. Cercetările viitoare se vor concentra pe o combinaţie între meditaţie şi programe de îmbunătăţire a somnului, pentru a determina beneficiile unirii unor aspecte din ambele programe.

Studiul a fost finanţat de către Institutul Naţional de Sănătate, Institutul Naţional de Sănătate Mintală, UCLA Older Americans Independence Center, Cousins Center for Psychimmunotherapy - UCLA, Pettit Family Foundation, Furlotti Family Foundation. Cercetătorii de la UCLA au contribuit la studiu.

Articolul în engleză Can Meditation Bring Relief to Sleepy Seniors?

Sursa: University of Southern California

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură