Meleşcanu, audiat la DNA în dosarul OUG 13

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, unul dintre semnatarii controversatei OUG 13 care a scos peste jumătate de milion de români în stradă, a fost chemat la audieri de procurorii DNA.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. "Procurorii m-au întrebat despre modul în care s-a desfăşurat procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă. Le-am spus tot ce am ştiut, ei trebuie acum să hotărască dacă a fost respectată legea. Din punctul meu de vedere s-a respectat", a declarat, la finalul audierilor, Teodor Meleşcanu, citat de News.ro.

Întrebat dacă prin aceste acţiuni ale DNA asupra membrilor Executivului se încearcă schimbarea Guvernului Grindeanu, Meleşcanu a replicat:

"Da, este una dintre posibilităţi. Dar nu cred că pică din cauza asta. Probabil dacă nu va pune în aplicare programul de guvernare, atunci are o şansă să pice, pentru că parlamentarii vor putea să-şi modifice, eventual, părerea".

* * *

A doua zi după ce colega sa de la Interne, Carmen Dan, a călcat pragul procurorilor anticorupţie pentru audieri, a venit şi rândul ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să meargă la sediul DNA din Capitală, unde urmează să dea explicaţii în dosarul privind ordonanţa de urgenţă nr. 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale.

"Nu mi-a explicat ministrul Justiţiei consecinţele Ordonanţei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit întreg actul normativ, dar nu era de competenţa mea decât această prevedere. Am dat avizul pentru că se traduceau în legislaţia română prevederi ale unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului Europei şi trebuia să fim de acord cu această traducere", a declarat Meleşcanu, citat de News.ro.

Reamintim că DNA a declanşat o anchetă în urma unui denunţ făcut la DNA de trei reprezentanţi ai mişcării civice Iniţiativa România şi vizează elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de după Revoluţie.

Potrivit şefei DNA, cercetările nu vizează oportunitatea adoptării actelor normative, ci sunt verificate aspecte de legalitate şi cele care ţin de încălcarea legislaţiei penale privind infracţiuni din competenţa DNA.

Pe fundalul acestei anchete, Ministerul Justiţiei a confirmat primirea unei solicitări din partea DNA de a transmite în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea OUG 13 şi ordonanţei graţierii.

În acest dosar au fost audiaţi, săptămâna trecută, foştii secretari de stat de la Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima, în calitate de martor, precum şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, tot în calitate de martor.

Vizaţi de denunţ ar fi şi premierul Sorin Grindeanu, fostul ministru al Justiţiei Florin Ioradche şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne