Meleşcanu "rezolvă" problema cozilor la secţiile de vot din diaspora: românii să se deştepte devreme

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu.
Şeful SIE, Teodor Meleşcanu. (Epoch Times România)

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a rugat pe românii din diaspora ca în duminica alegerilor să se prezinte la vot dimineaţă devreme, începând de la ora 7.00, pentru a evita aglomeraţia. Motivul? Ministerul Afacerilor Externe NU va deschide noi secţii de votare, în pofida numeroaselor cereri primite în acest sens.

În pofida faptului că Biroul Electoral Central (BEC) a arătat în repetate rânduri că Ministerul de Externe are la dispoziţie baza legală pentru a deschide mai multe birouri de vot în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă Meleşcanu a pasat răspunderea din nou la BEC susţinând că ministerul său nu poate organiza alegerile în străinătate şi asta datorită faptului că BEC nu i-a oferit temei legal fără echivoc:

"Faţă de cerinţa MAE din 11 noiembrie ca BEC să adopte hotărâri sau decizii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, prin care să se clarifice fără echivoc temeiul legal pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, MAE constată că BEC nu a făcut clarificările necesare", a declarat Meleşcanu, citat de Hotnews, adăugând că „nu MAE organizează alegerile în străinătate, ci BEC împreună cu Biroul Electoral", în timp ce ministrul are exclusiv atribuţii logistice, a declarat vineri Meleşcanu.

Ministrul de externe a propus şi o "soluţie" pentru ca românii să nu mai păţească ce au păţit la turul I de scrutin, când aceştia au stat ore în şir la cozi uriaşe, mulţi dintre ei nereuşind să voteze până la ora închideri secţiilor de votare.

„Vin cu rugămintea către românii din străinătate să se prezinte la vot de dimineaţă, începând cu ora 7.00, pentru a evita aglomeraţia”, li s-a adresat ministrul de Externe cetăţenilor din diaspora.

Totodată, Meleşcanu a mai afirmat că a făcut demersuri la BEC „ pentru a fi suficient personal la secţiile de votare" iar românii care vor vota pot descărca şi completa de acasă declaraţia pe propria răspundere pentru alegerea preşedintelui, pentru a scuti timp în secţii. Declaraţia pe propria răspundere pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale poate fi descărcată de pe site-ul MAE.

Reamintim că BEC a precizat marţi, încă o dată, la solicitarea lui Meleşcanu că MAE poate organiza noi secţii de votare în străinătate faţă de cele care erau stabilite iniţial pentru turul întâi, prin ordin de ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne