Memoriu ucrainean susţine că Rusia a instalat o zonă de excludere întinsă pe 27% din Marea Neagră

Distrugătorul Moskva, mândria flotei ruse din Marea Neagră
Distrugătorul Moskva, mândria flotei ruse din Marea Neagră (Vasiliy BATANOV / AFP / Getty Images)

Rusia a organizat exerciţii militare de ultimă oră în apropierea zonelor comerciale de transport maritim din Marea Neagră, care ameninţă să sugrume economia Ucrainei, potrivit unui document intern al Ministerului Apărării Ucrainean, obţinut de publicaţia Axios.

Nota scursă arată escaladarea, de către forţele ruse, a prezenţei pe toate părţile frontierei ucrainene.

Vineri, Rusia a anunţat că intenţionează să blocheze nave străine în zone ale Mării Negre pentru exerciţii militare până în octombrie - o escaladare pe care un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a condamnat-o, ca exemplu al „campaniei actuale a Moscovei de a submina şi destabiliza Ucraina”.

Cu doar câteva zile în urmă, Pentagonul a anulat planurile de a trimite două nave de război americane în Marea Neagră, potrivit Reuters. Administraţia nu a furnizat vreo explicaţie.

Documentul ucrainean scurs în presă evaluează că suprafaţa totală a exerciţiilor militare ruseşti ocupă 27% din Marea Neagră - iar mărimea acestei zone a crescut constant, lucru care pare să indice intenţia Rusiei de a controla de facto apele internaţionale.

Ruşii folosesc, de asemenea, infrastructura civilă în scopuri militare, potrivit Ucrainei. Documentul afirmă că Rusia a instalat radare pe platformele de gaze naturale pe care le-a confiscat de la Ucraina după anexarea Crimeei din 2014.

Sistemele radar de pe infrastructura civilă ar putea permite armatei ruse să stabilească o prezenţă în zone în care nu ar trebui să existe.

Luna aceasta, presa de stat rusă a acuzat Polonia de activităţi „provocatoare” în apropierea controversatei conducte Nord Stream 2 din Marea Baltică.

Un oficial american care urmăreşte îndeaproape aceste evoluţii a spus că „militarizarea infrastructurii energetice în Marea Neagră ar trebui să fie un semn de avertisment pentru ceea ce urmează” în Marea Baltică dacă proiectul Nord Stream 2, care ocoleşte Ucraina şi va livra gaz rusesc direct în Europa, va fi finalizat.

Deşi Joe Biden a declarat că se opune Nord Stream 2, este puţin probabil să sancţioneze aliaţii europeni precum Germania pentru a opri finalizarea gazoductului.

O mare parte din îngrijorarea cu privire la agresiunea Rusiei din ultimele săptămâni nu a fost îndreptată către activităţile sale din Marea Neagră, ci spre graniţa cu estul Ucrainei.

Documentul divulgat de ucraineni arată că forţele ruse îşi intensifică prezenţa pe toate părţile frontierei ucrainene, desfăşurând unităţi militare cu o gamă largă de capabilităţi, inclusiv multe care sugerează intenţii mai sinistre decât o simplă demonstraţie de forţă.

Documentul sugerează că acţiunile Rusiei ar putea fi concepute pentru a distrage atenţia de la problemele interne înainte de alegerile legislative din septembrie sau pentru a contracara exerciţiile NATO şi a intimida Ucraina, pentru a inversa „evoluţiile sale politice pozitive”.

Documentul mai vorbeşte de asemenea, de o „mare probabilitate” ca Rusia să încerce să provoace forţele ucrainene pentru a crea un pretext pentru o incursiune militară, aşa cum a făcut în Georgia în 2008.

Ca răspuns la o cerere de comentarii din partea publicaţiei Axios, Ambasada Rusiei la Washington a făcut referire la o declaraţie de presă din 15 aprilie a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe Maria Zaharova, care a acuzat ţările NATO că „încurajează sentimentele militariste ale Kievului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe