Merkel întoarce foaia cu azilanţii musulmani

După ce, anul trecut, Merkel a fost surprinsă pe un microfon deschis, cerându-i lui Mark Zuckerberg să "facă ceva" în legătură cu postările pe media socială privitoare la valul de azilanţi care a copleşit Germania, odată cu sporirea popularităţii partidului AfD, Merkel schimbă placa la 180 de grade.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a fost confirmată ca lider al Partidului Creştin Democrat german.

Merkel, care încearcă să obţină cel de-al patrulea mandat la cârma partidului său, a câştigat 89,5% dintre voturi din totalul de aproximativ 1000 de delegaţi prezenţi la congresul CDU din Essen, pe 6 decembrie.

Merkel nu a avut contracandidat şi a obţinut semnificativ mai puţine voturi (96,7%) decât acum doi ani.

Politica lui Merkel privitor la valurile de refugiaţi şi migranţi a erodat în ultimele luni încrederea electoratului faţă de CDU şi a creat disensiuni majore în cadrul alianţelor politice din Germania.

Este de aşteptat ca Merkel să îşi modifice poziţia faţă de valul de refugiaţi care a copleşit Germania în ultimii doi ani, mai ales pe fondul ascensiunii partidului Alternativa pentru Germania - AfD, de extremă dreaptă, care semnalează că electoratul german are opţiuni clare în privinţa asaltului cu care se confruntă cea mai puternică economie europeană.

Înainte de votul congresului CDU, Merkel a atacat creşterea populismului în Germania, propunând interzicerea niqab-ului, vălul musulman, în locuri publice.

"Vălul trebuie interzis oriunde este legal posibil", a afirmat Merkel.

CDU a început să facă propuneri legislative care interzic vălul în tribunale şi la volan.

"Lumea nu este în alb-negru. Răspunsurile uşoare rareori aduc progres ţării noastre", a mai afirmat Merkel.