Michelle Obama - o victimă a hacking-ului; Obama nu a confirmat aceste zvonuri în mijlocul întâlnirilor privind securitatea cibernetică ( video)

Michelle Obama, prima doamnă a Statelor Unite, se poate să fi fost o victimă a hacking-ului, potrivit TMZ. Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, a declarat că nu confirmă acest lucru, dar că susţine cu tărie că securitatea cibernetică este o ameninţare reală pentru toată lumea. El se va întâlni miercuri cu mai mulţi directori executivi pentru a discuta despre securitatea cibernetică.

Un site a postat raportul de credit al lui Michelle Obama, numărul său de securitate socială, numerele de telefon, informaţiile bancare şi ipotecare şi detaliile cardului său de credit, în conformitate cu TMZ.

Conform relatărilor, hackerii i-au vizat şi pe Joe Biden, vicepreşedintele american, şi celebrităţi precum Beyonce, Jay-Z şi Donald Trump, pentru a numi doar câteva.

"Noi nu ar trebui să fim surprinşi de faptul că hackerii pot accesa o mulţime de informaţii personale dacă doresc să sape şi să dedice o mulţime de resurse acestui scop", a declarat Obama într-un interviu televizat cu ABC.

"Este o mare problema", a spus Obama, dar el nu a confirmat că soţia sa sau Casa Albă au fost vizate de un atac.

Evidenţiind gravitatea problemei securităţii cibernetice, Obama a afirmat că există site-uri web care vând informaţii legate de cardul de credit al oamenilor.

"Ameninţările sunt mai diverse, mai interconectate şi mai grave decât oricând în istorie", a declarat James Clapper, director al Naţional Intelligence, într-un comunicat intitulat "Evaluarea ameninţării mondiale de către Comitetul de Informaţii al SUA", din 12 martie.

Raportul a evidenţiat în primul rând ameninţările cibernetice dintre celelalte ameninţări la nivel mondial, care includeau terorism, resurse naturale, sănătate şi ameninţări pandemice, atrocităţi în masă şi alte ameninţări din diferite regiuni din întreaga lume.

Clapper a precizat în raport că noi trecem printr-o transformare majoră, deoarece "infrastructurile noastre critice, economia, viaţa personală şi chiar înţelegerea şi interacţiunea cu lumea devin din ce în ce mai interconectate prin tehnologii digitale şi Internet."

În Statele Unite, o ameninţare cibernetică este definită drept un atac cibernetic sau spionaj cibernetic, acestea fiind riscuri pentru fiabilitatea şi integritatea reţelelor şi sistemelor noastre, potrivit raportului. Ca răspuns la ameninţările cibernetice, SUA se concentrează asupra securităţii cibernetice.

Ameninţările cibernetice sunt definite

Un atac cibernetic este o "operaţiune ofensivă" destinată creării de efecte fizice sau manipulării, perturbării sau ştergerii de date, susţine raportul.

Un atac cibernetic ar putea împiedica accesul la un site web sau, dacă atacul vizează o centrală electrică, ar putea provoca daune fizice şi o pană de curent timp de mai multe zile.

Spionajul cibernetic înseamnă că reţelele sunt pătrunse, sau sparte, pentru o obţine informaţii sensibile, care ar putea fi informaţii personale, informaţii diplomatice, militare sau economice.

"Hacktiviştii" vizează o gamă largă de companii şi organizaţii prin atacuri denial-of-service ca o formă de protest politic, iar "infractorii cibernetici" vând pe o piaţă neagră în creştere instrumentele care ar putea da acces la "sisteme critice de infrastructură", conform raportului.

Societăţile comerciale vând kituri de pătrundere în calculatoare pe piaţa deschisă, dând astfel guvernelor şi infractorilor cibernetici "capacitatea de a fura, manipula sau şterge informaţii din sistemele vizate", se arată în raport.

Securitatea cibernetică este necesară

Obama are programat să discute miercuri despre securitatea informatică cu mai mulţi directori executivi şi este de aşteptat să vorbească despre eforturile de a aborda ameninţările cibernetice cu care se confrunta ţara.

Cele două părţi vor discuta despre modalităţile prin care industria afacerilor şi guvernul pot lucra împreună pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică din SUA, potrivit Casei Albe, a raportat Hill.

Potrivit Hill, reuniunea are loc "pe fondul preocupărilor crescânde din cadrul administraţiei privind atacurile chineze care vizează companiile americane."

"Guvernele străine folosesc deja unele dintre aceste instrumente pentru a viza sistemele americane", a indicat raportul lui Clapper.

Tom Donilon, consilier senior al Casei Albe, a cerut Chinei să înceteze atacurile cibernetice şi a avertizat că Statele Unite vor lua măsuri pentru a proteja întreprinderile americane împotriva ameninţărilor cibernetice, potrivit The Epoch Times.

Rusia şi China sunt actori cibernetici avansaţi, potrivit raportului lui Clapper.

"Întreprinderile americane vorbesc din ce în ce mai mult despre preocupările lor serioase legate de furtul sofisticat al unor informaţii comerciale confidenţiale şi a unor tehnologii brevetate prin intermediul intruziunilor cibernetice provenind din China, care au loc la o scară fără precedent", a spus Donilon într-o declaraţie scrisă, raportează The Epoch Times.

Cum văd China şi Rusia ameninţările cibernetice

Există o ameninţare cibernetică reală din partea guvernelor din întreaga lume care doresc să controleze conţinutul din spaţiul cibernetic, iar utilizarea tot mai mare a capacităţilor cibernetice pentru a-şi atinge obiectivele strategice a depăşit înţelegerea noastră când vine vorba de comportamente normale, potrivit raportului lui Clapper.

China şi Rusia sunt cele mai cunoscute pentru "controlul Internetului" şi "guvernarea Internetului", în eforturile lor de a controla oamenii şi a menţine puterea. O ameninţare cibernetică pentru guvernele acestor ţări ar fi orice informaţie care ar putea oferi oamenilor libertăţi fundamentale şi adevăruri.

"Rusia, China şi Iran se concentrează pe "influenţa cibernetică" şi pe faptul că un anumit conţinut de pe Internet ar putea contribui la instabilitate politică şi schimbarea regimului", a declarat raportul Clapper.

De exemplu, autorităţile chineze au arestat anul trecut peste 1 000 de internauţi, a blocat o duzină de site-uri sociale şi a crescut restricţiile impuse platformelor populare de microblogging, în timpul incertitudinii politice continue din China, a raportat The Epoch Times.

Mai multe persoane au fost arestate pentru "răspândirea de zvonuri" despre "intrarea unor vehicule militare în Beijing şi despre unele aspecte ciudate care au loc în Beijing", potrivit The Epoch Times.

Guvernele care controlează Internetul contrazic orice politică menită să protejeze libertatea de exprimare, libera circulaţie a informaţiei on-line şi asigurarea unei pieţe libere pentru produsele şi serviciile IT, potrivit raportului.

"Aceasta este o diferenţă fundamentală în modul în care noi definim ameninţările cibernetice", a indicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe