Mihai Ghimpu: Igor Dodon nu merita să semneze necrologul lui Ion Ungureanu

Personalităţi şi oficiali de la Chişinău care au semnat necrologul cu ocazia decesului lui I. Ungureanu nu au menţionat nimic despre contribuţia defunctului la renaşterea naţională. Internauţii l-au numit necrolog de “compromis politic”.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (curentul.md)

Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu susţine că necrologul lui Ion Ungureanu, fost actor, regizor, deputat şi ministru al Culturii din R. Moldova, înmormântat la 31 ianuarie este o palmă postumă dată Maestrului, deoarece nu merita să fie semnat de preşedintele antiromân Igor Dodon care ar promova minciuna şi politica străinului.

„A meritat oare Ion Ungureanu ca necrologul său să fie semnat şi de preşedinte? De antiromânul şi sălbatico-moldo-rosistul Igor Dodon, care a refuzat să declare data de 31 Ianuarie zi de doliu, care n-a acceptat să fie scris în necrolog nimic din ceea ce a făcut şi pentru ce a luptat marele Ion Ungureanu – termenii de român, limbă română, Unire”, se întreabă retoric liderul PL într-o postare pe contul său de socializare.

Cine a promovat această idee consider că i-a pătat onoarea maestrului şi demnitatea celor care gândesc şi respiră româneşte, celor care luptă pentu cauza românească, pentru Unirea românilor din R. Moldova cu România.

În acelaşi context, Mihai Ghimpu afirmă că funcţia de preşedinte nu valorează “nici cât o fasole”, dacă omul care o deţine este departe de valorile naţionale şi, în loc de adevăr, promovează minciuna şi politica străinului.

Menţionăm că Ion Ungureanu a decedat la 28 ianuarie, iar preşedintele, prim ministrul, preşedintele Parlamentului, preşedintele Academiei de Ştiinţe al RM dar şi alţi academicieni şi oameni de cultură au semnat un necrolog care a fost dur criticat de către internauţi.

“Uite aici un adevărat master-class despre cum, de dragul compromisului politic - de dragul a unu sau două cadavre vii, de fapt -, nu mai contează ce crez a avut, în întreaga sa viaţă, defunctul... încercaţi să găsiţi măcar un singur cuvânt cu rădăcina „român” - neam, spirit, limbă... că „de dragul cui” e clar din start”, scrie pe pagina sa de facebook, Sorina Ştefârţă, director a Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism din Moldova.

Ziarista de investigaţie Alina Radu comentează referitor la acelaşi subiect că “dacă actualii semnatari şi-ar vedea necroloagele scrise despre ei asa cum sunt, ar cădea pe gânduri, dacă mai au unde să cadă..”.