Mihail Neamţu: Combatem profund traseismul doctrinar. Nu vor fi în PNR oameni de la PSD, UNPR sau PRM

Mihail Neamţu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
12.09.2012

Preşedintele Partidului Noua Republică (PNR) Mihail Neamţu a declarat, miercuri, că nu vor fi acceptaţi în formaţiunea lor politică oameni care provin din partide precum PSD, UNPR sau PRM, pentru că PNR “combate profund traseismul doctrinar şi de oportunitate”. În plus, PNR va propune pentru alegerile parlamentare din iarnă numai oameni care au “activat politic în cadrul organizaţiei, care au avut un parcurs profesional excepţional”.

“În următoarele săptămâni selecţia candidaturilor va fi esenţială. Mi se pare foarte important ca în această alianţă să nu apară oameni acuzaţi de acte de corupţie grave sau chiar mai puţin grave. Mi se pare important ca oameni care n-au mai făcut politică, cum sunt cei din faţa dumneavoastră, cu un parcurs profesional exemplar să fie propulsaţi în Parlament. Pe listele de candidaţi ale PNR nu se vor regăsi oameni din alte partide. Categoric nu. Noua Republică este o structură în care a existat o decizie luată în primăvară chiar, noi am spus, în primul rând că excludem oameni care au venit din structuri de stânga. Deci nu PRM, nu PSD, nu UNPR. Nu există oameni din aceste partide la Noua Republică. În al doilea rând, combatem profund traseismul doctrinar. Putem înţelege accidente de parcurs ale unui om care a încercat să facă bine într-un partid de dreapta şi n-a reuşit, dar combatem profund traseismul doctrinar, oameni de la PSD, de la UNPR sau PRM, o formaţiune extremistă de altfel, nu au ce căuta la Noua Republică. Există o rezoluţie în cadrul partidului nostru care a spus că vor fi limitate candidaturile sau vor fi blocate candidaturile celor care cu şase luni înainte de alegeri, care sunt pe 9 decembrie, au venit la Noua Republică. Cu alte cuvinte, nu încurajăm traseismul de oportunitate. Oameni care se trezesc abia acum că au o vocaţie politică şi vor mâine să candideze la noi au foarte puţine şanse. Dacă nu au activat politic în cadrul organizaţiei noastre în ultimele luni au foarte puţine şanse. Trebuie să aibă un parcurs profesional excepţional ca să fie acceptaţi. Deci credem în creşterea organică, graduală, nu în revoluţie, ci mai degrabă în evoluţie”, a explicat fondatorul PNR.

Întrebat despre divergenţele recente pe care PNR le-a avut cu Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică (PFC), din cauza acceptării în interiorul organizaţiei politice a unor foşti membrii PNL şi PSD, Neamţu a replicat că această decizie nu a aparţinut liderului PFC şi că “acest aparent conflict cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu” s-a încheiat demult.

“Încă o dată, am spus că preţuirea mea pentru Mihai Răzvan Ungureanu a fost exprimată în nenumărate rânduri public, calităţile domniei sale, de la cele universitare până la cele de administrator sau premier, au fost salutate de Noua Republică. Declaraţia pe care am făcut-o vineri seara sau sâmbătă, ea se referă strict la o decizie care nu este pesemne a domnului Mihai Răzvan Ungureanu, ci a partidului Forţa Civică de a propulsa nişte oameni care au activat în structuri de stânga. Este decizia celor care s-au prezentat la acel congres. Nu o comentez aspru. Până la urmă sunt aici preşedintele unui partid care este partener cu Forţa Civică, în măsura în care construcţia dreptei este atât de necesară astăzi. Întotdeauna este loc de mai bine. Probabil ca aceste măsuri, aceste decizii sunt uneori inevitabile sub presiunea timpului. În timpuri excepţionale se iau pesemne măsuri excepţionale şi cu asta închei discuţia despre trecut. Ne interesează mult mai mult felul în care dreapta poate fi construită în următoarele trei luni pentru a stopa ascensiunea populismului şi pentru a bloca proiectul USL-ului de rechiziţionare a tuturor structurilor statului. Deci s-a încheiat demult aparentul conflict cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu”, a explicat Mihail Neamţu.

Într-un material publicat luni pe site-ul Noua Republică se arată că la vârful Partidului Forţa Civică sunt persoane "racolate în grabă" de la PSD, PRM, UNPR, PDL şi care sunt urmărite de "episoade de dizidenţă de mucava".

"Absenţa unor repere doctrinare solide în documentele PFC este evidentă. Raportarea obsesivă la «centru» (în locul unei poziţionări explicite pe dreapta spectrului politic) face din acest partid locul în care poziţia post-ideologică se îmbină în mod sordid cu personaje cel puţin atipice, venite din toate părţile spectrului politic. (...) Forţa Civică a pornit cu stângul şi de mână cu stânga. Tolerarea traseismului doctrinar în rândurile propriului partid reprezintă o abatere gravă de la principiile pe baza cărora ar trebui reconstruită clasa politică din România (principiu de altfel asumat şi în cadrul ARD odată cu semnarea manifestului comun). Cetăţenii aşteaptă de la partidele de dreapta oameni noi şi integri, cu cariere remarcabile şi soluţii pentru viitorul României. Ce primesc în schimb? Reciclarea unor politicieni marginalizaţi în fostele lor partide", mai susţine Noua Republică.

Noua Republică nu poate semna protocolul Alianţei anti-USL

Preşedintele PNR a precizat miercuri că partidul nu va putea semna acordul alianţei anti-USL din cauza faptului că înregistrarea formaţiunii politice a fost contestată la tribunal, nemaifiind timp pentru rezolvarea acestei situaţii.

Astfel, în data de 28 iunie PNR ar fi putut primi o decizie favorabilă în ceea ce priveşte înregistrarea partidului la Tribunalul Bucureşti, dar între timp a apărut o contestaţie care a întârziat acest proces. Neamţu a precizat că traseul dosarului de înregistrare a PNR a fost blocat între Tribunal şi Curtea de Apel, iar cea din urmă va soluţiona această situaţie într-un termen de 15 zile. Prin urmare, rezolvarea cazului înregistrării va împiedica semnarea conducerii PNR a protocoluliu alianţei anti-USL, care trebuie semnat până luni pentru a fi în conformitate cu calendarul electoral.

Cu toate acestea, Mihail Neamţu a mai spus că PNR va rămâne un partener al alianţei în Comisiile de selectare a candidaţilor, de integritate şi Comisia politică şi că partidul va putea participa şi la procesul de selectare a candidaţilor.

"Noua Republică explorează, în acest moment, căi şi soluţii juridice pentru a avea candidat care să participe pe listele alianţei, la alegeri. Avem sentimentul că vom găsi o soluţie până marţi, miercuri. Noua Republică va avea zeci de candidaţi", a explicat fondatorul PNR.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Mihail Neamţu (PNR), Aurelian Pavelescu (PNŢCD) şi Adrian Papahagi (FCD) au semnat, acum două săptămâni, acordul de înfiinţare a Alianţa de Centru-Dreapta, un manifest politic comun creat în vederea viitoarelor alegeri parlamentare.

Propunerile PNR pentru Programul de Guvernare 2012-2016

Partidul Noua Republică (PNR) a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, propunerile pentru programul de guvernare 2012-2016 al Alianţei România Dreaptă.

Astfel, în cadrul reformei instituţionale, PNR propune redactarea şi adoptarea unei noi Constituţii pe orizontul de timp 2014-2018, asigurarea independeţei de politic a instituţiilor statului, adoptarea unei reforme teritorial-administrative şi votul prin corespondenţă pentru românii de pretutindeni.

În ceea ce priveşte reforma politică, PNR propune reducerea imunităţii parlamentare, revocarea aleşilor locali şi parlamentari de către cetăţeni, în cazul în care aceştia încalcă contractul politic prin fapte de corupţie, traseism, ş.a.m.d., transparentizarea finanţării campaniilor electorale, introducerea prin lege a unui Cod de Integritate pentru toată clasa politică, adoptarea unei legi a lobby-ului şi construirea unui Muzeu al Dictaturii Comuniste din România în fosta Casă a Scânteii.

Referitor la reforma fiscală, PNR propune relaxarea fiscalităţii prin reducerea graduală a CAS-ului. În ceea ce priveşte TVA-ul se propune o cotă standard 20% şi cota redusă 10% la o serie de alimente de bază, medicamente şi alte produse medicale necesare prevenţiei, diagnosticului şi profilacticii, cât şi o cotă redusă de 5% pentru locuinţe şi anexele gospodăreşti.

De asemenea, Noua Republică propune amânarea plăţii TVA-ului după încasare, aplicată nu doar întreprinderilor mici şi mijlocii, extinderea măsurilor de taxare inversă în toate domeniile permise de directivele UE, atât ca măsură de reducere a fraudei de TVA, cât şi că măsură de reducere a arieratelor din economie.

Totodată, în reforma fiscalităţii intră şi eliminarea taxei de primă înmatriculare, care nu este conformă cu obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la UE, înfiinţarea Ghişeului unic pentru debirocratizarea sistemului administrativ, schimbarea ordinii obligaţiilor legale de plată: întâi angajaţii, apoi creditorii, apoi furnizorii, urmat de stat, cu penalităţile aferente pentru întârziere.

Pentru a stopa la sursă corupţia şi risipa din fondurile publice este necesar ca orice propuneri de decizii de redistribuire şi cheltuire a fondurilor publice de la nivelul ministerelor şi până la ultimul ordonator de credite să fie aprobată numai după o supervizare competentă, neutră, unitară şi nediscriminatorie prin prisma celor trei standarde: standarde europene de procedură, standarde naţionale de cost şi standarde europene de calitate ISO.

Legat de reforma justiţiei, PNR propune introducerea responsabilităţii magistraţilor prin impunerea răspunderii penale, fiscale şi administrative pentru magistraţii care comit abuzuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor