Militanţii Statului Islamic au capturat un câmp gazifer în Siria

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Militanţii grupării Statul Islamic au capturat recent un câmp gazifer din regiunea Palmyra, în provincia siriană Homs, potrivit unui grup de monitorizare şi guvernatorului din Homs. Joi dimineaţă, militanţii au atacat câmpul gazifer Shaer din estul sitului antic Palmyra, ucigând 90 de gărzi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează violenţele din Siria printr-o reţea de surse din ţară, a precizat că 270 de gărzi, membri ai forţelor guvernamentale sau ai grupărilor paramilitare loiale preşedintelui Bashar al-Assad sunt dispăruţi, luaţi prizonieri, răniţi sau ucişi, citând ”surse de încredere”.

S-a mai precizat că 21 de militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în timpul ofensivei.

”De la începutul acestui an au existat confruntări între grupul Statul Islamic şi regimul din unele regiuni, dar acestea sunt cele mai mari”, a precizat directorul grupului Observator, Rami Abdel Rahman.

Abu Bilal, un activist în legătură cu grupul Statul Islamic din provincia Homs, a confirmat atacul, precizând că cel puţin 12 membri ai Statului Islamic şi câteva ”zeci” din tabăra guvernului au fost ucişi.

”A fost un atac martiriu [sinucigaş], şi am capturat opt puncte de control înainte să preluăm câmpul gazifer”, a precizat Bilal. Guvernatorul din Homs, Talal Barazi, a confirmat atacul.

Statul Islamic, care a proclamat un ”califat” pe teritoriile din Siria şi Irak luna trecută, a capturat, în ultimele săptămâni, întreaga zonă bogată în petrol din provincia Deir Az Zor, localizată la graniţa cu provincia Homs şi cu Irak-ul, acolo unde grupul, cunoscut înainte ca Statul Islamic din Irak şi Levant, a lansat o ofensivă majoră în timpul căreia a capturat teritorii mari aflate sub controlul guvernului de la Bagdad.

Gruparea Statul Islamic intenţionează să unească toate regiunile locuite de musulmani, sau care au făcut parte cândva din Islam. Organizaţia teroristă a fost exclusă din Al-Qaeda, fiind considerată prea radicală. Potrivit Iraki Oil Report, organizaţia teroristă Statul Islamic obţine venituri considerabile din contrabanda cu petrol, militanţii vânzând combustibil zilnic în valoare de 1 milion de dolari.

Potrivit mass-media, islamiştii cer un preţ de doar 25 de dolari pentru un baril de petrol, iar combustibilul este transportat prin metode de contrabandă în Turcia şi Iran. Militanţii au acces la resurse importante după ce au preluat o rafinărie de petrol din oraşul Mosul din Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe