Ministerul israelian de Externe îl convoacă pe ambasadorul rus la Tel Aviv, după afirmaţii părtinitoare

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
A.P.
10.12.2020

Ministerul de Externe israelian l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul rus, Anatoli Viktorov, pe fondul declaraţiilor făcute la The Jerusalem Post, în care critică rolul Israelului în regiune. "Problema în regiune nu ese legată de activităţile iraniene", declarase Viktorov pentru The Jerusalem Post cu o zi înainte, sugerând cu tărie că agresiunea israeliană este principala problemă.

Ministerul de Externe a menţionat într-un comunicat că "a exprimat, prin funcţionarul pentru politici şi strategie Alon Bar, contestarea puternică a declaraţiilor publicate în cadrul interviului [lui Viktorov, n.r.] şi că acestea nu sunt în concordanţă cu realitatea situaţiei din Orientul Mijlociu, care a fost prezentată ambasadorului de mai multe ori şi discutată în timpul dialogurilor politice şi pe canalele diplomatice dintre cele două ţări".

Ministerul de Externe al Israelului a declarat în continuare că i s-a comunicat ambasadorului că „discuţia pe probleme regionale, în special în ceea ce priveşte ameninţarea iraniană şi organizaţiile sale teroriste precum Hezbollah, ar trebui să aibă loc prin canale diplomatice, într-un mod care să abordeze realitatea şi ameninţările cu care se confruntă Israelul".

În cele din urmă, ministerul a subliniat că ambasadorul intenţionează să emită o scrisoare de clarificare cu privire la declaraţiile sale după ce „unele dintre ele au fost transmise inexact”.

La începutul acestei săptămâni, Viktorov a declarat pentru Jerusalem Post:

„Israelul atacă Hezbollah, nu Hezbollah atacă Israelul”, adăugând că este conştient de existenţa tunelurilor din Liban până în nordul Israelului, dar nu există dovezi că „Hezbollah a săpat aceste tuneluri”.

Viktorov a subliniat că Israelul nu ar trebui să atace teritoriile unui stat suveran şi nicio ţară care este membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, adăugând că "este puţin probabil ca Rusia să fi fost de acord cu orice fel de raiduri israeliene asupra Siriei, nici în trecut, nici în viitor."

Comentând rapoartele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre creşterea numărului de centrifuge din Iran, ambasadorul rus nu a considerat acest lucru o încălcare a acordului nuclear, menţionând că "primul pas a fost făcut de americani, care, din păcate, au decis să se retragă din acordul nuclear".

El a continuat: „S-au retras, ceea ce a permis părţii iraniene să ia măsuri care nu se aliniază cu acordul, iar acest lucru este, de asemenea, regretabil”.

El a adăugat că posibila revenire a Statelor Unite în acord "va face lucrurile mai uşoare ... Va contribui la risipirea temerilor, va permite iranienilor să dezvolte un program paşnic de energie atomică şi va permite AIEA să monitorizeze ceea ce se întâmplă în domeniul militar".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor