Ministerul Sănătăţii din RM: 7 persoane venite din Italia, suspectate a fi infectate cu coronavirus, sunt supuse testelor

Toate persoanele revenite din zonele de risc vor fi monitorizate timp de 14 zile la domiciliu de către medicii de familie, iar dacă sunt angajaţi în câmpul muncii vor beneficia de concediu medical, declară Ministerul Sănătăţii.
Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol) (facebook.com)
Ştefan Sârbu
02.03.2020

Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat luni, 2 martie, că pe parcursul ultimelor 24 de ore, nu a fost depistat nici un caz de infectare prin coronavirus de tip nou în Republica Moldova.

Totodată, instituţia anunţă că Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat despre 7 cazuri suspecte inclusiv copii şi adulţi care au revenit din zonele de risc din Republica Italiană, context în care, pe parcursul zilei de luni, la laboratorul epidemiologic vor fi realizate testele corespunzătoare.

La Punctele de trecere a Frontierei terestre şi aeriene, s-au înregistrat circa 24.000 persoane care au intrat în R. Moldova, dintre care 758 persoane cu rutele directe din Italia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, toate persoanele revenite din zonele de risc vor fi monitorizate timp de 14 zile, la domiciliu, de către medicii de familie şi dacă sunt angajaţi în câmpul muncii vor beneficia de concediu medical, inclusiv de plata indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă.

Şi în cazul celei de-a doua moldovence din Italia, suspectate că ar avea COVID – 19, a fost confirmată prezenţa coronavirusului. Cazul vine după ce, săptămâna trecută, prezenţa noului virus a fost confirmată la o altă moldoveancă.

Italia a raportat un salt cu 42% de cazuri în ultimele 24 de ore, numărul infectaţilor ajungând la aproape 1.700, şi 35 de decese.

Una din cele mai şocante ştiri din Italia, duminică, a fost că Juventus Torino şi-a plasat în carantină întreaga echipă sub 23 de ani, după ce 3 jucători dintr-o echipă adversă şi antrenorul lor au avut rezultat pozitiv. Echipa a anulat şi antrenamentele şi meciurile.

Virusul Wuhan a fost detectat acum în cel puţin 60 de ţări şi / sau teritorii. Coreea de Sud rămâne cel mai mare focar exceptând China, cu mai mult de jumătate din toate cazurile în afara Chinei.

Autorităţile comuniste din China au declarat iniţial că perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile, după care, cu câteva săptămâni în urmă, specialiştii au semnalat perioade de incubaţie de până la 27 de zile, aruncând în aer eficacitatea carantinelor impuse de 14 zile.

Veştile şi mai rele au survenit atunci când virusologii au publicat rapoarte conform cărora virusul Wuhan poate supravieţui timp de 9 zile pe suprafeţe metalice, plastic, sticlă, complicând şi mai mult eforturile de a ţine sub control epidemia.

Epidemiologi de renume mondial au afirmat că virusul Wuhan are potenţialul de a îmbolnăvi între 60 şi 80% din populaţia globului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor