O moldoveancă aflată în Italia, testată pozitiv la coronavirus. În Moldova nu există niciun caz de infectare

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)
Ştefan Sârbu
01.03.2020

Autorităţile de la Chişinău au informat sâmbătă, 29 februarie, că în ultimele 24 de ore nu s-a depistat nici un caz de infectare în R. Moldova cu noul tip de coronavirus (Covid-19).

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, trei persoane revenite recent din Italia, doi adulţi şi un copil, s-au prezentat la Spitalul „Toma Ciorbă” cu febră şi tuse, dar testele pentru coronavirus au ieşit negative.

La Punctele de trecere a Frontierei, terestre şi aeriene, s-au înregistrat circa 20.645 persoane care au intrat în R. Moldova, dintre care 529 persoane cu rutele directe din Italia.

Vineri, ministerul de Externe a informat că o moldoveancă aflată în Italia a fost testată pozitiv după ce anterior intrase în contact cu o persoană infectată cu virusul COVID 19. Aceasta este plasată în carantină la domiciliu, starea sănătăţii fiind bună. A doua moldoveancă suspectată, în acelaşi loc din Italia, este în aşteptarea rezultatelor testelor, în carantină la domiciliu.

Totodată, instituţia a mai anunţat că cei trei moldoveni din echipajul navei Diamond Princess, aflată în carantină de la 3 februarie la Yokohama, în Japonia, au fost debarcaţi şi transferaţi într-o unitate specială, în apropiere de Tokyo, în localitatea Wako din prefectura Saitama. Rezultatele ultimelor teste medicale atestau absenţa virusului coronarian. Ei se vor afla, ca măsură preventivă, în următoarele 14 zile în carantină.

Potrivit Reuters, un număr alarmant de pacienţi infectaţi cu virusul Wuhan, din China şi din întreaga lume, ajung să aibă teste pozitive după ce sunt „recuperaţi” şi externaţi din spital - boala reapărând săptămâni mai târziu în unele cazuri.

Teoriile care încearcă să explice fenomenul sunt: ​​COVID-19 este „bifazic” şi stă în stare latentă înainte de a reapărea, sau pacienţii nu reuşesc să genereze suficienţi anticorpi pentru a lupta cu o nouă infecţie.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor