Ministrul Apărării întrebat de proiectul dronei germane eşuat

Euro Hawk, un avion construit pentru Germania, în deşertul Mojave lângă Edwards Air Force Base lângă Lancaster, SUA, la 29 iunie 2010
Euro Hawk, un avion construit pentru Germania, în deşertul Mojave lângă Edwards Air Force Base lângă Lancaster, SUA, la 29 iunie 2010 (EADS via Getty Images)
Tara MacIsaac
06.06.2013

Ministrul Apărării din Germania s-a confruntat cu o anchetă parlamentară, miercuri, într-un program eşuat de 600 milioane de euro (800 milioane de dolari) pentru construirea unei drone fără pilot de supraveghere.

Thomas de Maiziere s-a confruntat cu critica de a nu fi terminat proiectul mai repede.

Ministerul Apărării a semnat un contract cu Euro Hawk GmbH Corporation în 2007 pentru a începe să lucreze la dronă. Un zbor test efectuat pe 20 iulie 2011 a fost salutat ca un succes. Potrivit relatărilor Deutsche Welle (DW), cu toate acestea, drona a deviat de la traseul său. De Maiziere a descoperit mai târziu în acel an, că obţinerea permiselor aeriene europene ar necesita o suplimentare cu 500 - 600 de milioane de euro, relatează DW.

Zborul din 20 iulie a avut loc într-o zonă restrânsă, cu un permis temporar.

Construirea a continuat până în luna mai a acestui an, când ministrul a întrerupt proiectul. Motivele includ costurile de autorizare si faptul că Euro Hawk nu are un sistem anti-coliziune.

De Maiziere îşi menţine angajamentul pentru programul de drone NATO şi promisiunea de a cumpăra cinci avioane de mare altitudine, a afirmat el la o reuniune NATO marţi, potrivit DW.

Ministrul a declarat parlamentarilor miercuri că a fost prost informat de către cei doi deputaţi care se ocupă de program, adăugând că nu exclude "consecinţe pentru unele persoane." Pentru cancelarul german, Angela Merkel, controversa este foarte jenantă, cu numai trei luni înaintea alegerilor naţionale. De Maiziere este un mare aliat al ei.

Associated Press a contribuit la acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor