Ministrul de Interne a dispus controale la inspectoratele judeţene de poliţie

Poliţişti
Poliţişti (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie, care vor urmări respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională. Echipele de verificare vor fi alcătuite din sociologi, psihologi şi ofiţeri din structurile de control, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit sursei citate, din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al MAI şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională.

"Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi", se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului.

Sancţiuni drastice pentru cei vinovaţi

Totodată, conducerea Ministerului Afacerilor Interne susţine că îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist.

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Acesta nu este însă singurul caz în care au fost implicaţi angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, s-a prezentat, joi, la sediul IGPR pentru a fi audiat de ofiţerii Direcţiei de control intern, după ce în toamna anului trecut, la instituţia condusă de acesta, a fost declanşat un control, în cazul japonezei Yurika Masuno ucise cel mai probabil de către Vlad Nicolae, pe 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Şeful Poliţiei Ilfov, adjuncţii săi, şase ofiţeri din conducerea IPJ şi membri ai conducerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au fost cercetaţi prealabil în urma anchetei Corpului de control al MAI. De asemenea, alţi 14 ofiţeri au fost atunci atenţionaţi, iar în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate, atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni. Aceştia sunt cercetaţi şi pentru alte cazuri rămase nerezolvate.

Cazul Gheorghe Vlădan, poliţistul care în luna martie a anului trecut, şi-a omorât soţia şi pe prietena acesteia şi a rănit alte şase persoane, după ce a deschis focul într-un coafor din centrul Capitalei, a dus la o verificare mai atentă a posesorilor de arme letale din MAI. Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a cerut Direcţiei Medicale din cadrul MAI verificarea situaţiei angajaţilor care deţin arme letale. Astfel, s-a constatat că 52 de persoane sunt cunoscute în evidenţele medicale cu probleme care au necesitat consiliere psihologică. În cazul acestora s-a luat măsura suspendării temporare a permisului de port-armă până la o nouă evaluare medicală şi neimplicarea lor în măsuri operative, conform unui comunicat emis de MAI.

O altă abatere gravă s-a constatat în cazul celor 31 de agenţi de Poliţie din Sectorului 1 al Capitalei, care, timp de mai bine de un an, folosind şantajul, au luat şpagă între 200 şi 600 de lei pe noapte de la fiecare proxenet al prostituatelor care făceau trotuarul în faţa hotelurilor de lux sau în zone rău famate.

Cei 31 de agenţi de Poliţie sunt cercetaţi pentru peste 100 de infracţiuni, ei fiind acuzaţi de luare de mită, şantaj, lipsire de libertate, tortură, complicitate la proxenetism, favorizarea infractorului, abuz în serviciu. Probele până la această oră sunt denunţurile şi interceptările telefonice şi ambientale (unele filmate) realizate cu ajutorul SRI şi declaraţiile martorilor, informează romanialibera.ro.

În urmă cu un an, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, anunţa terminarea anchetei în cazul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Aurelian Şoric. Ancheta s-a finalizat cu excluderea fostului comisar- şef din Poliţie pentru neglijenţă în serviciu şi declaraţii care au adus prejudicii instituţiei. În total, Aurelian Şoric fost acuzat de nu mai puţin de 33 de abateri disciplinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne