Ministrul Infrastructurii: Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

Centrală Electrică
Centrală Electrică (gov.md)

Până în anul 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, a anunţat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova, Andrei Spânu, menţionând că a fost lansată deja licitaţia pentru proiectarea şi construcţia celor două obiective electrice pe teritoriul unităţilor de producere existente ale S. A. Termoelectrica din municipiul Chişinău.

„Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a anunţat concurs pentru proiectarea, furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a două noi centrale de cogenerare, bazate pe Motoare cu Combustie Internă pe Gaz (GICE), în Chişinău. Acestea urmează a fi construite pe teritoriul unităţilor de producere existente ale Termoelectrica S.A. şi se preconizează a fi puse în funcţiune în anul 2025.

Instalaţiile vor avea o putere electrică totală de circa 55 MW şi termică de cel puţin 43 Gcal/h, ceea ce va contribui la mărirea capacităţii de producere internă a energiei electrice şi asigurarea securităţii energetice a ţării. Totodată, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiul Chişinău şi asigurarea eficientă şi fiabilă cu energie termică a consumatorilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii.

Potrivit autorităţilor, cererea de oferte a fost lansată în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2).

Conform proiectului, noile centrale vor funcţiona pe întreg parcursul anului şi vor livra energia electrică şi termică produsă în sistemul electroenergetic naţional şi, respectiv, în sistemul centralizat de termoficare din Chişinău.

Construcţia noilor centrale de cogenerare va permite excluderea din circuitul de producere şi scoaterea din exploatare a celei mai vechi centrale electrice cu termoficare din Chişinău, instalaţiile căreia sunt uzate şi au un randament electric redus.

De asemenea, o parte importantă din energia termică produsă în sezonul de încălzire la centrala termică Vest, care în prezent nu produce energie electrică, va fi înlocuită cu energie termică produsă în cogenerare de noile instalaţii, concomitent cu energia electrică care va fi livrată în reţea, au explicat autorităţile.

În perspectivă, datorită tehnologiilor flexibile, capacităţile noi de generare vor putea fi utilizate, inclusiv pentru echilibrare în sistemul electroenergetic în contextul integrării surselor de energie regenerabilă, fiind şi un obiectiv strategic energetic naţional.

Noile centrale de cogenerare vor dispune, complementar, de instalaţii fotovoltaice cu o capacitate totală de circa 100 kw, ceea ce la fel va contribui la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Proiectul este finanţat de Banca Mondială şi implementat de Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale prin intermediul UCIPE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe