Ministrul turc de Externe: Turcia ar putea închide baza de la Incirlik dacă SUA îşi menţine poziţia de sancţionare pentru achiziţia de S-400

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu (Win McNamee/Getty Images)

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat într-o declaraţie că Ankara ar putea insista ca SUA să părăsească baza aeriană Incirlik dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400 de către Turcia.

"Vom evalua cel mai rău caz şi vom lua o decizie. Dacă SUA impun sancţiuni împotriva Turciei, atunci problema bazelor Incirlik şi Kurecik ar putea fi pe ordinea de zi", a afirmat Cavusoglu.

Sistemele de avertizare timpurie împotriva atacului cu rachete, care face parte din sistemul de apărare anti-rachetă NATO din Europa, desfăşurat în regiunea Kurecik din provincia Malatya în sud-estul Turciei, a fost pus în funcţiune la începutul anului 2012. Funcţionarea sa este asigurată de armata americană.

Mevlut Cavusoglu a adăugat că Ankara nu va susţine planul NATO de a proteja statele baltice până când Alianţa nu va adopta un plan de protecţie a Turciei împotriva ameninţării „teroriste” - referire la grupurile din nordul Siriei, formate din luptători kurzi pe care SUA i-a sprijinit în lupta împotriva Statului Islamic.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara nu va abandona sistemele de apărare aeriană ruseşti, S-400, pentru a cumpăra sisteme radar americane, Patriot.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus în noiembrie, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, la Washington, că Ankara ar putea cumpăra sisteme US Patriot, dar consideră cererea SUA de a scăpa de sistemele de apărare aeriană S-400 achiziţionate din Rusia drept o încălcare a suveranităţii sale.

Livrările recente de sisteme de apărare aeriană S-400 fabricate în Rusia au provocat o tensionare semnificativă a relaţiilor dintre Turcia şi Statele Unite.

Potrivit preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, S-400 va fi complet operaţional în aprilie 2020. O firmă israeliană de imagini prin satelit a publicat fotografii cu sisteme S-400 desfăşurate lângă Ankara, ca parte a programului de testare.

Washingtonul a cerut Turciei să anuleze livrările sistemelor fabricate din Rusia, din cauza temerilor că sunt incompatibile cu standardele de securitate NATO şi ar putea compromite funcţionarea avioanelor de luptă F-35 din SUA.

Turcia a insistat că va continua să accepte livrarea sistemelor S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe