Miopia în creştere, este vina abuzului de TV, smartphone, tabletă

(photos.com)

Experţii se întreabă: ne îndreptăm spre o generaţie cu ochelari?

Medici susţin că de vină este predispoziţia genetică, dar mai ales mediul înconjurător şi evoluţia tehnologică, în special calculatorul, TV digitală, smartphone-uri şi tablete.

Acum treizeci de ani miopia lovea unul din cinci europeni, în prezent mai mult de unul din trei, spun specialiştii la Congresul Internaţional de chirurgie a cataractei şi de refracţie. Oare în 30 de ani vom avea o generaţie de miopi? – se întreabă experţii.

Răspunde un studiu realizat în Taiwan, care arată cum dintre 11.000 de studenţi 80% sunt miopi. Potrivit studiului primul motiv pentru creşterea miopiei este un comportament greşit în utilizarea de TV, PC, smartphone şi tabletă. Prea mult din timp – spun specialiştii - tinerii ţin ochii aproape de ecrane. Acest lucru implică un efort continuu de concentrare, un timp mult prea mare pentru a focaliza pe un obiect prea aproape, uitând să privim orizontul, cerul......

Atunci când se citeşte pe ecranele smartphone-urilor există obiceiul de a apropia prea mult textul de ochi. O altă problemă este culoarea, lumina albastră transmisă de unele televizoare şi de LED-urile de la smartphone-uri şi tablete. Această lumină pătrunde la nivelul retinei, care provoacă estomparea şi pierderea de contrast. Din nou, în funcţie de experţi, tinerii care stau pentru prea mult timp pe PC uită să clipească: acest lucru provoacă alterarea cronică a filmului lacrimal.

În cele din urmă, obiceiul cititului la o lumină naturală slabă. Două studii publicate în Oftalmology arată că, în cazul în care copiii petrec mai mult timp în aer liber se reduce riscul de miopie, deoarece dopamina, o substanţă produsă la lumina naturală, este importantă în transmiterea imaginilor la creier şi pare să fie în măsură să ajute la evitarea alungirii excesive a ochiului în interior, ceea ce duce la miopie.

Deci mai puţin timp petrecut cu tehnologia, mai mult în aer liber, pentru copiii noştri!