Mircea Dinescu: Ce guvern este ăsta care trimite mascaţii să bată babele de la sat?

Mircea Dinescu
Mircea Dinescu (Epoch Times România)

Poetul Mircea Dinescu a criticat dur Guvernul Ponta pentru maniera în care gestionează protestele împotriva exploatării gazelor de şist de la Pungeşti.

"A fost o simplă găinărie. În mod normal într-o ţară normală, un om politic ar trebui să facă puşcărie de trei ori mai multă decât unul simplu, pentru că e acolo, la putere. Trebuiau confiscate averile, plătit din urmă. Eu nu spun că un om trebuie distrus pe viaţă, dar nu te mai întorci acolo. Într-o atmosferă destul de sinistruţă, când ies medicii în stradă, şoferii de TIR, tinerii.

Ce guvern este ăsta să trimită mascaţi să bată babele la sat? Apar sosii ale Doinei Cornea să se bată cu scutierii. Tineretul din Bucureşti iese şi protestează alături de ei. Unde este clasa muncitoare? A fost distrusă de sindicate. A rămas ţărănimea muncitoare, în Evul Mediu, care mai are câte o răbufnire. La Pungeşti ar trebui mai multă solidaritate. Eu întotdeauna am suferit că tineretul a intrat în adormire, e un semn de sănătate, îmi pun pălăria în cap şi mi-o scot în faţa lor, a fost cel mai frumos semn de protest ăsta cu bicicletele", a declarat Mircea Dinescu, în cadrul unei emisiuni la Realitatea Tv.

Premierul Victor Ponta i-a cerut recent ministrului de Interne, Radu Stroe, să le transmită jandarmilor şi poliţiştilor că beneficiază de susţinerea sa totală, făcând referire la protestele împotriva companiei Chevron, arătând că statul trebuie să intervină dacă sunt distruse proprietăţi publice sau private. Premierul a solicitat Poliţiei să fie pregătită să acţioneze împotriva oricărei situaţii legate de încălcarea gravă a legii şi a adăugat că Guvernul va aloca 75 milioane lei pentru acoperirea datoriilor legate de asigurarea uniformelor.

Chevron şi-a reluat operaţiunile de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, după ce sâmbătă, lucrările au fost sistate ca urmare a unei răbufniri de revoltă a protestatarilor, care a fost rapid înăbuşită de jandarmi. Marea majoritate a protestatarilor erau localnici, dar s-au alăturat şi activişti din oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu şi altele.

Dacă iniţial protestul a fost paşnic, la un moment dat protestatarii au răbufnit, iar o parte au intrat pe terenul companiei, au aruncat cu pietre în camioanele firmei angajate de Chevron şi au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

În urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, 22 de protestatari au fost urcaţi în dube şi duşi la Vaslui, 15 alegându-se cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (şi port de armă albă, o persoană). Şapte persoane au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Sătenii din Pungeşti fac şi ei plângeri, de luni în şir, cerând oprirea exploatărilor, care vor distruge o întreagă comună şi viitorul locuitorilor ei. Au făcut chiar un referendum în acest sens, exprimându-se împotriva exploatării gazelor de şist, fiind ştiut că acestea sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

După aceste incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Mai multe incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, dată când compania americană a iniţiat lucrările pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

"Pe 2 decembrie la ora 4 - 4.30, cu aproximaţie, au venit în număr foarte mare, în jur de 1.000 de jandarmi, cetăţenii au fost bătuţi în propriile curţi, sau cei care au ieşit în stradă să se-ndrepte către tabără [tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti - n.r.] să protesteze în mod paşnic şi legal au fost împiedicaţi, au fost loviţi cu scuturile, cu bastoanele, eu am fost arestat, eu, Zîna Domintean, pe Zîna Domintean au prins-o de gât, au imobilizat-o cu tricolorul pe care-l avea la gât, nu mai putea să respire, îşi pierduse pentru moment cunoştinţa şi au aruncat-o ca pe un sac de cartofi în dubă", a declarat pentru Epoch Times dl.Ticu Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor din Tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti.