Mircea Dumitru: Vacanţele nu trebuie să se transforme în competiţii de rezolvat probleme

Copil învăţând
Copil învăţând (montessoryforeveryone.com)

"Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afara şcolii”, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, la sesiunea online "De vorbă cu Ministrul tău", precizând că pentru învăţământul primar, tema nu poate depăşi o oră, iar pentru învăţământul gimnazial, poate creşte gradul la două ore, în timp ce, la grupa pregătitoare nu se dau teme acasă.

Pentru liceu, a specificat ministrul, acest cuantum va fi stabilit de fiecare profesor în parte. Acesta va trebui „să gândească că există un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală", a susţinut demnitarul.

Mircea Dumitru a mai atras atenţia asupra faptului că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie cu câte sute sau mii de probleme rezolvă elevul ca să n-o supere pe învăţătoare că a venit cu caietul fără teme.

„Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim. Iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute. Dacă nu se înţelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la clasa pregătitoare, nu se dau teme acasă", a explicat demnitarul.

Mircea Dumitru a precizat că acest lucru nu înseamnă că elevilor li se interzice să lucreze mai mult dacă ei vor acest lucru.

"Asta nu înseamnă că cineva nu este lăsat să muncească mai mult. Noi spunem ce este obligatoriu. Dacă dorinţa elevului este să citească mai multe ore pe zi, este decizia elevului", a subliniat ministrul Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne