Ministrul Educaţiei: Şcoala Românească a cultivat involuntar o cultură a plagiatului

În şcoala românească se insistă prea mult asupra transferului de informaţii şi foarte puţin pe formarea caracterului şi convingerii, a atras atenţia ministrul Educaţiei.
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)

„Şcoala românească, punând accent în mare măsură pe reproducere şi pe memorizare, a fost un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului. Copiem de oriunde putem”, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de republica.ro, în timpul dezbaterii publice organizate de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria premierului pe tema noii Strategii Naţionale Anticorupţie.

Potrivit sursei citate, Dumitru, sub al cărui mandat de rector Universitatea din Bucureşti a dat verdictul de plagiat în cazul lucrării de doctorat a fostului premier Victor Ponta, a a atras atenţia asupra faptului că profesorii se complac în această situaţie, lucru care trebuie schimbat, astfel încât învăţământul românesc să fie aşezat pe alte traiectorii.

"Ne complăcem în această situaţie ca profesori, sarcina noastră fiind mai uşoară în momentul în care elevul a produs imediat o lucrare şi nu ne asumăm rolul mult mai dificil, acela al pregătirii reale şi a cultivării minţilor acestor tineri care trebuie să funcţioneze mai bine atunci când ies din şcoală. De aceea, nu trebuie să ne surprindă faptul că fenomenul plagiatului are această amploare în România. Argumentul pe care îl prezint aici nu vrea să relativizeze vina morală reală pe care o au cei care plagiază. Nu vreau să spun că din cauza faptului că se copiază în şcoala românească plagiatele sunt mai puţin vinovate, vreau să spun că trebuie să reaşezăm învăţământul pe alte traiectorii", a arătat ministrul Educaţiei.

"Insistăm prea mult asupra transferului de informaţii şi foarte puţin pe formarea caracterului şi convingerii. Suntem captivi, suntem încă prizonieri ai unui sistem de educaţie care valorizează la maximum memorizarea, transferul mecanic de informaţii şi solicitarea ca acele informaţii să fie memorate în mod prompt de către elevi atunci când sunt întrebaţi la diferite forme de testare. Nu putem subestima importanţa memoriei, dar memoria este o capacitate cognitivă inferioară altor capacităţi care sunt mult mai importante pentru creativitate, cum ar fi imaginaţia", a mai adăugat fostul rector al Universităţii Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne