PNL cere demisia lui Tobă: Să dea dovadă de decenţă şi să renunţe la doctorat şi la şefia MAI

Încă de la finele anului trecut, jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie din care reiese că actualul ministru de Interne, Petre Tobă, a copiat nu mai puţin de 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei sale de doctorat. După mai bine de şapte luni, liberalii au decis să îi ceară demisia.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Deputatul PNL Florin Secară îl invită pe ministrul de Interne, Petre Tobă să se inspire din gestul foştilor miniştri Radu Stroe, Mihai Stănişoară sau Mihai Tudose şi să renunţe la titlul de doctor pe care se presupune că l-a obţinut prin furt intelectual şi să demisioneze din funcţia de ministru.

"Academia de Informaţii "Mihai Viteazul" a anunţat că nouă doctoranzi, printre care şi foşti miniştri sau procurorul general adjunct al României, au solicitat retragerea titlului de doctori. Chiar dacă au greşit, foşti miniştri precum Radu Stroe şi Mihai Stănişoară au făcut această solicitare după ce în spaţiul public au apărut suspiciuni de plagiat în privinţa lucrărilor lor. Indiferent de deznodământul acestei solicitări, este clar că aceştia recunosc, indirect, că au plagiat şi că doresc să scape de ruşinea de a fi numiţi "plagiatori".

Cu toate acestea, în continuare, ministrul de Interne în funcţie, Petre Tobă, deşi s-a aflat în mijlocul unui scandal de plagiat pe care nu l-a lămurit nici până în acest moment, nu vrea să renunţe la funcţie şi speră să scape de consecinţele acestui eveniment.

Potrivit unei analize realizate asupra tezei sale de doctorat, circa 250 de pagini din totalul de 390 sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor. Fac un apel către ministrul de Interne, Petre Tobă, de a da dovadă de decenţă, a renunţa la titlul de doctor şi odată cu el, şi la funcţia de ministru de Interne", a declarat Florin Secară.

Deputatul PNL a punctat că preşedintele CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor) a anunţat, în urmă cu câteva zile, că mai multe dosare suspecte de plagiat sunt în lucru, printre care şi cel al lui Petre Tobă.

"Vă reamintesc faptul că în urmă cu o săptămână, preşedintele CNATDCU a anunţat că alte zece dosare suspecte de plagiat ale unor personalităţi publice sunt în lucru, printre care şi cel care vizează teza de doctorat a lui Petre Tobă. Cred că este în interesul ministrului Tobă să renunţe de bunăvoie şi nesilit de nimeni la titlul de doctor, chiar şi acum, în cel de-al doisprezecelea ceas. Ar evita, în acest fel, un moment de umilinţă publică, precum cel la care a fost supus şi Victor Ponta doar zilele trecute.

În alte state, suspiciunile de plagiat la adresa unui înalt demnitar conduc automat la demisii: este cazul fostului ministru german al Educaţiei sau Apărării sau cel al fostului preşedinte al Ungariei. Doar în România, aşa cum a demonstrat Victor Ponta, chestiunea plagierii unei teze de doctorat nu este luată în serios, ci tratată în derizoriu, chiar de către cel care comite o fraudă academică.

Pe termen lung însă, efectele sunt devastatoare pentru imaginea omului politic care refuză să facă un pas în spate după ce a fost prins cu o lucrare de masterat sau doctorat copiată. Este cert însă, că sistemul educaţional trebuie să rezolve de urgenţă problema fabricilor de diplome de doctor, iar acolo unde există suspiciuni, este inacceptabil ca probarea acestora să dureze 4 ani de zile, aşa cum s-a întâmplat în cazul fostului premier Victor Ponta", a mai precizat Florin Secară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne