Mistere din Triunghiul Bermudelor: tsunami-ul din 1817

Harta Triunghiului Bermudelor
Harta Triunghiului Bermudelor (AP Photo)

Triunghiul Bermudelor, o zonă vastă cuprinsă între Miami, Bermuda şi Puerto Rico, este cunoscută pentru dispariţiile misterioase ale multor nave şi avioane.

Dispariţiile au început să fie consemnate numai după 1880, cel mai celebru fiind cazul Zborului 19, înregistrat în 1945, în care au dispărut fără urmă 5 avioane, ba chiar şi vasul trimis în căutare după ele. Cazul a fost clasat, motivul oficial al dispariţiilor fiind "pana de carburant", deşi este foarte greu de acceptat în cazul unei formaţii de piloţi cu experienţă.

De curând cercetătorii au făcut noi descoperiri despre un eveniment înregistrat cu câţiva ani de începerea seriei de dispariţii: Marele Tsunami din 1817.

În 1817, în zona Triunghiului s-a consemnat un tsunami extrem de violent care, conform rapoartelor presei, a aruncat nave în amontele Râului Delaware, până în Philadelphia.

Cercetătorii geofizicieni de la U.S. Geological Survey au descoperit de curând că celebrul tsunami a fost generat de un seism, care a avut probabil intensitatea de 7.4 pe scara Richter, şi care a avut loc pe 8 ianuarie 1817, la orele 4:30 dimineaţa.

Într-un articol al revistei Live Science, geofiziciana Susan Hough, cu ajutorul modelării pe computer dar şi a muncii de teren, a reuşit să modeleze tsunami-ul din 1817, ajungând însă la concluzia că a fost generat de un cutremur mult mai mare decât se bănuia anterior (specialiştii îl situau undeva în jurul 4.8 scara Richter).

Zona a mai fost zguduită de cutremure în 1858, 1877 şi 1879.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură