Mişu Negriţoiu, undă verde spre şefia ASF din partea comisiilor de specialitate din Parlament

Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Captură Youtube)

Mişu Negriţoiu, fost ministru în guvernarea Văcăroiu, fost deputat şi preşedinte al ING Bank a primit, luni, aviz pozitiv din partea comisiilor de Buget, Finanţe şi Economie din Parlament pentru a fi numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care controlează o piaţă de aproape 30 de miliarde de euro.

Negriţoiu a fost avizat cu 44 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, urmând ca marţi candidatura sa să fi validată prin votul plenului reunit al Parlamentului, pentru a deveni în mod oficial Preşedinte al ASF.

Şeful ING s-a recomandat ca fiind expert în construcţii instituţionale şi şi-a exprimat dorinţa de a transforma ASF-ul din "cea mai dâmboviţeană instituţie din România", într-o "instituţie europeană."

"Candidez acum pentru un proiect care este un proiect al ţării şi un proiect al nostru. Eu personal sunt la sfârşitul unui proiect şi acum sunt dispus pentru o nouă construcţie", a afirmat Negriţoiu.

Mişu Negriţoiu a ţinut să nege în faţa comisiilor acuzaţiile de colaborare cu securitatea fostului regim şi de implicare în tranzacţiile ilegale cu Iranul efectuate de ING, în perioada în care era director general al băncii:

"Nu am fost colaborator. (...) Aşa numitul caz Iran...eu nu ştiu dosarul...nu am fost implicat, nu-mi aparţine. Tranzacţia cu Iran s-a întâmplat înaintea mandatului meu. Eu am primit mandatul de a verifica dacă asemenea lucruri s-au mai întâmplat", a declarat Negriţoiu, conform hotnews.
Suspiciunea că Negriţoiu ar fi fost colaborator cu Securitatea au de-a face cu faptul că fostul ministru a lucrat în comerţul exterior, în vremuri când avansarea în carieră depindea, în general, de colaborarea cu fostul aparat represiv de stat. Negriţoiu a fost, între anii 1973-1990, economist în comerţul exterior la ILEXIM, Arpimex şi Ministerul Comerţului Exterior. În 1982 a fost numit înlocuitor temporar al şefului Agenţiei economice româneşti din New York, apoi al şefului Biroului comercial din Los Angeles.
Întrebat de presă dacă a colaborat cu Securitatea, Negriţoiu spune: "O, în niciun caz. I-au zis unii lui Voiculescu că toţi cei care au lucrat în comerţul exterior ar fi colaborat cu Securitatea. Dar diferenţa este că numai el a ajuns miliardar."
Mişu Negriţoiu neagă şi că ar fi fost implicat în scandalul de implicare a sucursalei ING Bank din România în tranzacţii ilegale.

Reamintim că ING Group a acceptat, la mijlocul anului 2012, plata a 619 milioane dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA privind falsificarea înregistrărilor financiare pentru ocolirea sancţiunilor aplicate unor state precum Cuba şi Iran. Autorităţile din SUA au anunţat atunci că operaţiunile cu Iranul s-au operat prin sucursala din România. Momentul acceptării sancţiunilor a coincis cu mutarea lui non-executiv.

Comentând acest aspect "neclar" din cariera lui Negriţoiu, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consultat de premier în legătură cu nominalizarea lui Mişu Negriţoiu în fruntea ASF, a declarat pe 28 martie că nu crede că înlocuirea lui Mişu Negriţoiu din poziţia de director general al ING Bank România a avut legătură cu înţelegerea semnată de grupul olandez cu autorităţile din SUA privind operaţiunile cu Iranul derulate prin România, despre care se spune că ar fi fost ilegale, dar se va interesa.

"S-a terminat un mandat şi a a fost promovat spre o funcţie mai nobilă (...) Dacă judecăm aşa, dacă suntem atât de severi cu noi înşine, avem foarte multe riscuri reputaţionale", a spus Isărescu, la insistenţele presei care dorea să afle dacă schimbarea din funcţie a lui Negriţoiu ar fi avut legătură cu tranzacţiile ilegale, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă şi alţi angajaţi au fost sancţionaţi şi mai mulţi salariaţi concediaţi

"Să nu fim mai catolici decât Papa", a concluzionat Isărescu, afirmând că se va mai documenta.