Miting de susţinere a lui Andrei Pleşu în urma "linşajului mediatic" al Antenei 3

Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Epoch Times România)

Duminică seară, în Piaţa Universităţii va avea loc un miting de susţinere a scriitorului Andrei Pleşu, organizat de cei nemulţumiţi de jignirile pe care i le-a adus Mihai Gâdea, directorul Antenei 3 într-o emisiune TV lui Pleşu. Evenimentul creat pe Facebook anunţă că duminică seară, în Piaţa Universităţii, bucureştenii dornici să protesteze faţă de „linşajul mediatic” al Antenei 3 pot să iasă în stradă cu câte o carte în mână.

Mitingul de protest a fost anunţat de Noua Republică, sub numele „Deschideţi cărţile, închideţi antenele! Solidaritate cu Andrei Pleşu“.

„Asasinatul moral la valorilor culturale şi atacul repetat la adresa civilizaţiei trebuie să înceteze! Duminică, începând cu ora 18:30, în Piaţa Universităţii (la Fântâna de la Arhitectură) din Bucureşti vă invităm la un "protest apolitic" în favoarea "cărţii" şi împotriva Antenei 3. Protestul este o reacţie a societăţii civile după linşajul mediatic la adresa lui Andrei Pleşu. Aduceţi şi o carte!“, este scris pe pagina de Facebook a evenimentului.

Mihai Gâdea i-a pregătit o "execuţie publică" într-o emisiune TV marţi seară la Antena 3, fapt ce a dus la reacţia rapidă de simpatie faţă de scriitorul Andrei Pleşu a unor vârfuri ale intelectualităţii româneşti, care semnează un protest iniţiat de Revista 22.

Până în prezent s-au strâns peste 800 de semnături, printre care sunt vârfuri ale scenei publice româneşti, ca urmare a "Apelului la solidaritate cu Andrei Pleşu, împotriva linşajului mediatic produs de `Antena 3".

Protestul Revistei 22

"Subsemnaţii am luat cunoştinţă cu indignare şi revoltă de noua agresiune mediatică produsă împotriva unei importante personalităţi a vieţii noastre intelectuale. Cuvintele proferate timp de o ora pe un canal de televiziune la adresa unuia dintre cei mai respectaţi cărturari ai României, profesorul Andrei Pleşu, fondator şi rector al unei instituţii admirate pe plan mondial, Colegiul “Noua Europa”, aparţin unei moşteniri toxice pe care am fi dorit-o definitiv încheiată, aceea a denigrărilor şi a delaţiunilor, a ameninţărilor şi a execuţiilor sumare.

Directorul postului TV “Antena 3”, Mihai Gâdea, l-a acuzat pe Andrei Pleşu, marţi seara, 11 martie, la emisiunea “Sinteza Zilei”, ca ar fi fost o “sluga” a tuturor regimurilor de după 1989. Într-o avalanşă a calomniei şi a atacului la persoană, Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică au folosit un limbaj insultător, absolut inadmisibil, la adresa profesorului Andrei Pleşu.

Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Pleşu, distins comentator al vieţii noastre politice şi culturale, de a se pronunţa cu opinii avizate despre idei şi persoane, inclusiv despre un fost sau actual preşedinte al României. Protestăm categoric împotriva linşajului mediatic pus la cale, încă şi încă o dată, de către postul de televiziune “Antena 3″. Cerem organismului abilitat, CNA, să acţioneze conform legii împotriva acestor abominaţiuni".