"Mizerabilii" - analiza lui Lăzăroiu despre mafia politică care conduce România

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

Într-o analiză intitulată sugestiv "Mizerabilii", fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vorbeşte despre clasa politică care a condus România după '89, o clasă politică coruptă, al cărei singur obiectiv este să îşi satisfacă interesul propriu şi care, din păcate, este aleasă din nou şi din nou de oamenii simpli ce se bucură, din când în când, de măsurile populiste luate de politicieni.

"Ăştia sunt, pe ăştia i-am ales, veţi zice. Doar că lucrurile nu stau chiar aşa. După ce l-au dat jos pe Ceauşescu, s-au pus pe treabă. S-au grupat în clanuri ca mafioţii, şi-au înfiinţat trusturi de presă, partide politice, stânga-dreapta, cum scrie la cărţile despre democraţie.

Pe urmă au început să fure. Au devalizat bănci, au vândut ce le-a căzut în mână contra comisioane, şi-au împărţit case, terenuri, păduri, sub numele pompos de "retrocedare", au adus minerii să-i potolească pe rebelii naivi. Până la un moment dat, când şi-au dat seama că nu mai e nimic de furat.

Atunci s-au făcut, chipurile, băieţi cuminţi. Aveau nevoie de nişte proşti care să vină cu bani şi să alimenteze bugetul cu taxe - le ziceau investitori. Mai era nevoie ca o parte cât mai numeroasă din români să ia calea băjeniei (de unde naiba să plăteşti servicii pentru atâţia fraieri, sănătate, educaţie etc.).

Aşa le-a încolţit ideea cu Uniunea Europeană. Un târg bunicel, mai ales că pentru a ajunge acolo nu trebuia decât să scrii tone de hârţoage şi să-ţi iei angajamente - o să facem, o să dregem. Cum i-au păcălit pe români la atâtea alegeri, nu era greu să-i păcălească pe papagalii de la Bruxelles. Dar, în esenţă, trebuie să le deschidem pieţele investitorilor ca să mai producă cineva ceva în ţara asta şi să aibă ei ce fura.

Cu NATO a fost mai simplu. Reformăm serviciile, armata, bine, ei zic că trebuie să alocăm 2% din PIB pentru apărare, noi zicem că da, dar vedem noi cum facem. Deci marile proiecte ale elitei politice (a.k.a. mafia), UE şi NATO, au fost simple până când s-a ajuns la verbul "a face".

Să luăm bani europeni gratis? Ei, bravo, adică să ne verifice ăştia cum îi cheltuim. Să intrăm în Schengen? Păi, aranjăm puţin aeroporturile şi vămile, dăm tunul cu EADS şi gata. Aaa, independenţa justiţiei, MCV? Staţi, fraţilor, că nu aşa ne-am înţeles. Păi noi nu trebuie să rămânem şi în libertate după ce furăm?

Să aderăm la zona Euro? Păi, tragem un pic de inflaţie, de deficit şi o rezolvăm. Cum adică să fim competitivi? Adică să dăm din mână pompele de făcut bani din companiile de stat? Să construim autostrăzi? Să investim în educaţie? Glumiţi! Păi, noi ce mai dăm la prostime ca să ne voteze?

Să aducem scutul antirachetă? Păi, gata, s-a rezolvat, uite, vorbiţi cu dom' primar de la Deveselu, vă da el un teren acolo. Cum? S-o lăsăm mai moale cu furatul? Să nu mai tragem cu ochiul la fraţii noştri ruşi? Să scoatem serviciile de sub influenţă politică? Păi, stai, că nu aşa am înţeles.

Cum de-i alegem tot pe ei după 25 de ani? Păi, pentru că, din când în când, mai scad puţin TVA-ul la alimente, mai dublează pensiile, alocaţiile pentru copii. Şi ce dacă peste doi ani iau banii înapoi? Măcar din când în când o ducem şi noi bine. Şi suntem şi membri UE şi NATO. N-ar trebui să fim mândri de asta?", scrie Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.