Modificarea codurilor penale, un subiect de maxim interes pentru Tăriceanu. Ce plan are liderul ALDE

Nemulţumit de decizia Guvernului Cioloş de a modifica, prin OUG, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face demersuri pentru a respinge iniţiativa în Parlament.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Actualii parlamentari nu au curajul să ia taurul de coarne în pofida gravelor derapaje de la normele statului de drept şi de la normele democratice, a declarat duminică seară, la România Tv, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care are de gând să facă demersuri pentru că ordonanţa de urgenţă privind codurile penale, dată de Guvern, să fie respinsă în Parlament.

"Ordonanţa nu este neconstituţională pe articole, e toată neconstituţională pentru că nu se poate legifera prin Ordonanţă de urgenţă atunci când este vorba despre drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Ca atare, propunerea pe care eu am făcut-o şi o vom discuta cu colegii de la PSD este ca această ordonanţă să nu intre în dezbatere şi să fie pur si simplu respinsă şi să ducem la bun sfârşit propunerea legislativă care este în momentul de faţă la Camera Deputaţilor. Anul trecut, Parlamentul a dorit să modifice cele două Coduri ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale prin care o serie de articole au fost declarate neconstituţionale.

După cum ştiţi, proiectul s-a blocat în Camera Deputaţilor unde PNL, în primul rând, dar nu numai, au blocat adoptarea acestei modificări care era absolut necesară şi acest lucru dovedeşte nu numai lipsa de voinţă dar şi temerea şi teroarea în care trăiesc mulţi dintre actualii parlamentari, care nu au curajul să ia taurul de coarne în pofida acestor grave derapaje de la normele statului de drept şi de la normele democratice", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Mai mult, liderul ALDE intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că Guvernul Cioloş nu are dreptul să intervină, prin OUG, pe un subiect care face obiectul unei propuneri legislative în dezbatere în momentul respectiv în Parlament, cum este cazul modificărilor aduse celor două Coduri.

"Eu sper ca, în paralel, cu această respingere a Ordonanţei de urgenţă, să votăm în Camera Deputaţilor propunerea legislativă care stă în aşteptare în momentul de faţă şi care rezolvă exact articolele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională", a subliniat Tăriceanu.

Amintim că, la nivelul Camerei Deputaţilor, se află într-adevăr înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, pe lângă multe alte decizii ale CCR care aşteaptă să fie transpuse în legislaţie, însă unele dintre aceste iniţiative au stârnit ample controverse la nivelul societăţii şi îngrijorări cu privire la limitarea capacităţii autorităţilor judiciare de a continua lupta împotriva corupţiei. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne