Mohamed Merah, informator al serviciilor secrete?

Suspiciunile privind adevărata relaţie dintre Mohamed Merah şi serviciile secrete franceze au început să planeze după tragedia de la Toulouse şi Montauban. Şeful Direcţiei Centrale a Informaţiilor Interne (DCRI, contraspionajul francez), Bernard Squarcini, a dezminţit că jihadistul din Toulouse 'ar fi informatorul DCRI, sau al altor servicii franceze sau străine'. Squarcini a încercat astfel să contrazică afirmaţiile lui Yves Bonnet, un alt responsabil al serviciilor secrete care, într-un interviu acordat ziarului local La Dépęche du Midi, a spus că teroristul 'era cunoscut de DCRI, nu doar pentru că era islamist, ci pentru că avea un interlocutor la contraspionaj', notează miercuri ziarul El Pais.

Bonnet a precizat că nu ştie 'până la ce punct se întindea colaborarea dintre Merah şi serviciile de informaţii', dar că 'este legitim să se ridice întrebări' în acest sens şi a încurajat mass-media să-l întrebe pe agentul care era însărcinat cu supravegherea şi controlarea mişcărilor lui Merah. Controversa care a pus pe jar mulţi şefi ai serviciilor secrete - prejudiciaţi de fuziunea celor două mari organisme de informaţii realizată de Nicolas Sarkozy - se referă la faptul că în ultimii doi ani Merah a făcut un adevărat periplu internaţional, neobişnuit pentru un tânăr sărac din suburbiile oraşului Toulouse.

El a călătorit în Afganistan, Pakistan şi Israel, o ţară blindată şi deloc potrivită să fie vizitată ca turist de un tânăr arab cu conexiuni jihadiste. Pe lângă cele trei ţări amintite el a mai vizitat Iordania, Siria şi Irakul. La întoarcerea din deplasările sale în Afganistan în 2010, unde a fost reţinut de forţele americane la Kandahar şi Pakistan, în noiembrie 2011, Merah a fost interogat de o agentă a DCRI din Toulouse. Guvernul şi poliţia au afirmat că după acel interogatoriu a fost 'imposibil să se determine dacă Merah a trecut la acţiune' şi au precizat că subiectul s-a prezentat la interpelare cu un dispozitiv USB plin de fotografii pentru a demonstra că a călătorit ca simplu turist.

Squarcini a declarat ziarului Le Monde că Merah a fost interogat în noiembrie 2011 pentru că DCRI a vrut să 'audă explicaţiile sale' şi a definit reuniunea ca 'o întrevedere administrativă fără citaţie pentru că nu exista o investigaţie judiciară în desfăşurare'. După întrevedere, DCRI l-a înscris pe Merah în registrul 'persoanelor care trebuie să fie controlate în cazul unor deplasări'. Aceeaşi agentă a DCRI, care l-a interogat pe Merah în noiembrie, a participat şi la negocierea cu teroristul în timpul asediului poliţiei asupra apartamentului său. Potrivit lui Squarcini, 'întrevederea a decurs fluent, nu fără cinism, deoarece Merah i-a spus agentei: Ar fi trebuit să te sun să-ţi spun că am informaţii, deşi în realitate trebuia să te omor'.

Preşedintele Nicolas Sarkozy i-a primit marţi la Elysee pe agenţii corpului de elită care au rezolvat cazul lui Merah, subliniind că 'teroriştii au profitat de formalismul nostru administrativ', iar 'datoria noastră este să fim mai eficienţi'. El a promis 'o accelerare a expulzărilor extremiştilor de pe teritoriul naţional' şi a anunţat că 'orice persoană, care va pronunţa cuvinte defăimătoare la adresa Franţei, nu va fi autorizată să intre în ţară', într-o aluzie la clericul sunit Yussef Al Qaradawi, căruia i-a respins viza de intrare. Şeful statului a lansat un apel tuturor serviciilor, 'să verifice exhaustiv situaţia oricărei persoane de pe teritoriu, semnalată ca potenţial risc pentru securitatea naţională'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe