Monica Macovei solicită încetarea situaţiilor de conflict de interese din Consiliul de administraţie al EFSA

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei.
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Miercuri, eurodeputata Monica Macovei (PPE(PDL) a solicitat în scris, Comisiei Europene şi Consiliului UE să precizeze ce măsuri preconizează să adopte pentru a evita şi opri posibilele conflicte de interese pentru membrii Consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) care au interese legate de industria din domeniul în care lucrează.

Potrivit unui comunicat de presă, în intrebarea scrisă Monica Macovei precizează că, odată cu nominalizările pentru Consiliul de administraţie al EFSA pentru anul 2012, au fost dezvăluite de ONG-uri şi presă mai multe potenţiale conflicte de interese în cazul unor candidaţi. Două dintre cazurile semnalate sunt Irin Mella Frewen, un fost lobbyist Monsanto, companie care activează în domeniul agriculturii, şi Jiri Ruprich, membru al Comitetului ştiinţific al Institutului Danone Cehia, în prezent membru al Consiliului de administraţie al EFSA, nominalizat pentru un nou mandat.

"În cazul EFSA, de pildă, nu sunt mecanisme clare care să ofere asigurări că potenţialele conflicte de interese sunt în mod eficient prevenite. Membrii Consiliului de administraţie depun o declaraţie anuală şi se presupune că este suficient pentru a asigura independenţa acestora. Dar nu este aşa. Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European, Matthias Groote, s-a plâns şi el de lipsa de transparenţă a procesului de numire a unui nou Consiliu de administraţie al EFSA. Probleme cu gestionarea conflictelor de interese sunt şi la alte agenţii, de aceea sunt necesare criterii unitare", a afirmat Monica Macovei.

La finalul lunii martie, Comisia de control bugetar a PE a votat propunerile Monicăi Macovei privind amânarea descărcării de gestiune a trei agenţii europene, în principal din cauza posibilelor conflicte de interese semnalate, a eşecului acestora de a preveni şi gestiona conflictele de interese - Agenţia Europeană pentru Mediu, Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. Votul în plenul Parlamentului European este programat pentru luna mai. Monica Macovei este raportor PE pentru descărcarea de gestiune pentru 2010 a agenţiilor europene.