Propunerile Monicăi Macovei privind amânarea descărcării de gestiune pentru trei agenţii UE au fost aprobate

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei.
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a adoptat, marţi, propunerile eurodeputatei Monica Macovei privind amânarea descărcării de gestiune pe anul 2010 pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană de Mediu (EEA).

Cele trei agenţii europene amintite au termen până la 30 iunie pentru a remedia neregulile constatate. Decizia de amânare a fost luată ca urmare a slăbiciunilor acestor agenţii în prevenirea şi administrarea conflictelor de interese.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată după şedinţa Comisiei CONT, Monica Macovei (PPE(PDL) a menţionat şi alte probleme, precum costurile ridicate pentru consiliile de administraţie, în special în cazul Agenţiei Europene pentru Siguranţă Alimentară.

"Conflictele de interese pot fi o cauză a slabei administrări a fondurilor şi resurselor umane şi au un impact negativ atât asupra imparţialităţii procesului de luare a deciziilor, cât şi asupra încrederii cetăţenilor în instituţii. Cred că este suficient timp până la 30 iunie pentru ca cele trei agenţii să furnizeze documentele necesare şi să remedieze problemele identificate", a afirmat eurodeputata română.

Ea a mai atras atenţia asupra riscurilor de multiplicare a conflictelor de interese în cadrul agenţiilor descentralizate şi întreprinderilor comune, ca urmare a actualelor forme de cooperare între sectorul public şi sectorul privat, cum sunt sponsorizările, grant-urile, parteneriatele public-privat sau licitaţiile.

Votul în plenul Parlamentul European al rapoartelor elaborate de Monica Macovei este programat pentru sesiunea din mai 2012. În anul 2010, Uniunea Europeană a contribuit cu peste 600 milioane de euro la bugetul celor 24 de agenţii descentralizate şi cu peste 500 milioane de euro la bugetul celor 7 întreprinderi comune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne