Moscova - o balerină dansează în cătuşe la -20 de grade pentru libertăţi civile

Balerină, dansând într-un parc la Moscova, la -20C, pentru libertate
Balerină, dansând într-un parc la Moscova, la -20C, pentru libertate (captură)

Purtând doar un tutu (rochie de balerină) alb şi având braţele încătuşate, o tânără balerină rusă a dansat într-un parc din Moscova, la -20 de grade, un fragment din „Lacul Lebedelor”. Acest fapt s-a petrecut chiar în ajunul predării de către Amnesty International, la Kremlin, a unei petiţii împotriva legilor care încalcă libertatea în Rusia.

''Este o imagine a Rusiei care îţi atinge sufletul, dar e lipsită de libertate", scrie ziarul de opoziţie Novaia Gazeta. Aici a lucrat şi Anna Politkovskaia, scriitoare şi jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziţia ei critică faţă de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenţi oponenţi ai regimului lui Vladimir Putin. A fost asasinată în faţa locuinţei sale, la 7 octombrie 2006.

Ştirea a fost preluată de multe site-uri ruseşti, care au difuzat materialul video. Balerina Aleksandra Portiannikova, a dansat în grădinile din piaţa Iauski, nu departe de birourile administraţiei prezidenţiale. În timp ce „plutea” în vârfurile degetelor, înconjurată de zăpadă, câţiva militanţi au expus un banner cu un citat atribuit lui Putin: "Una dintre priorităţile Statului şi ale societăţii trebuie să fie aceea de sprijinire a mişcărilor pentru apărarea drepturilor omului".

"Este o acţiune împotriva legilor care sunt aprobate în ţara noastră şi afectează drepturile omului", a spus balerina, amintind în special măsurile ce restricţionează libertatea de exprimare, şi cele care forţează ONG-urile cu fonduri străine să se înregistreze ca "agenţi străini". "Din păcate, în ţara noastră poţi solicita autorizarea pentru o manifestaţie doar într-un loc în care nu te vede nimeni, în afara jurnaliştilor", a adăugat aceasta.

Amnesty International a adunat mai mult de 300.000 de semnături la nivel mondial, dintre care 100.000 numai în Olanda, pentru eliminarea legilor sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură