Moscova sfidează integritatea teritorială a Moldovei: A înlocuit militarii din Transnistria

Schimbul batalionului de militari ai Grupului Operaţional al trupelor ruseşti din Transnistria, care are loc în fiecare an în luna octombrie, s-a încheiat. Federaţia Rusă nu se gândeşte să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, de fapt, ele sunt înlocuite.
Soldaţi ruşi.
Soldaţi ruşi. (Captură Foto)

Rotaţia anuală a batalionului de infanterie motorizată a Grupului Operaţional al trupelor ruseşti din Transnistria, s-a finalizat, miercuri 26 octombrie, a declarat pentru Interfax, şeful serviciului de presă al Western District Militar colonelul Igor Mughinov.

„Personalul batalionului de infanterie, care a fost pregătit pe parcursul anului de instruire 2016, la baza GOTR, a finalizat rotaţia în totalitate în zona de securitate. Soldaţii au intrat în serviciul militar în componenţa a 15 posturi de menţinere a păcii şi puncte de control situate în zonele centrale şi sudice ale teritoriului securizat. Totodată, în perioada rotaţiei, la toate posturile şi punctele de control a avut loc şi schimbul vehiculelor blindate", a adăugat Mughinov.

Potrivit acestuia, „batalionul de infanterie motorizată a Grupului Operaţional al trupelor ruseşti din Transnistria, care îşi îndeplinesc serviciul militar în zona de securitate, îşi va îndeplini misiunea de pacificator până în octombrie 2017”.

Amintim că în ultima perioadă, tot mai des se anunţă desfăşurarea a noi exerciţii militare în regiunea din stânga Nistrului, iar mai nou şi cu simularea combaterii unor atacuri teroriste asupra regiunii şi neutralizarea unor dispozitive explozive improvizate, cu folosirea muniţiilor de simulare.

Totodată, la 1 noiembrie 2016 urmează să fie îndeplinit planul de racordare a legislaţiei transnistrene la cea rusă, după ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din anul 2006 la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei la Federaţia Rusă.

Cu referire la regiunea transnistreană, şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, într-un interviu realizat la sfârşitul lunii august pentru Ukrinform.ru, a relatat: “Kremlinul nu are nevoie de o regiune "independentă" şi nici de o parte integrantă a Rusiei, ci de o pârghie pentru a influenţa consecutiv situaţia din Republica Moldova şi Ucraina”.