ONG, mass media şi avocaţii din RM: Regulamentul CSM de acces în instanţe, caracteristic penitenciarului

Organizaţiile neguvernamentale, mass media dar şi avocaţii din Moldova califică drept abuziv Regulamentul CSM privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti ca fiind adoptat cu grave încălcări ale legislaţiei în vigoare.
Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)

Ca urmare a publicării, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a Regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti adoptat recent de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizaţiile neguvernamentale (ONG), redacţiile instituţiilor mass-media, dar şi avocaţii semnalează cu îngrijorare înrăutăţirea condiţiilor de acces la informaţia de interes public şi protestează împotriva reglementărilor care contravin prevederilor legilor organice, Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în contextul impunerii unor restricţii abuzive a accesului presei şi a altor persoane în instanţele de judecată.

”Unele prevederi ale acestui Regulament, cum ar fi obligarea jurnaliştilor să depună o cerere scrisă de acces în sala de judecată, cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată, sau cea a prezentării, în afara legitimaţiei, a buletinului de identitate, însoţit de o copie, sunt în egală măsură absurde şi ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene.

Prin aceste copii, vor fi colectate numele jurnaliştilor incomozi cărora, ulterior, le va fi interzis accesul în sediile instanţelor judecătoreşti, invocând drept motiv lipsa spaţiului în săli”, se menţionează în declaraţia semnată de către ONG şi redacţiile instituţiilor mass-media.

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM), avocaţii sunt la fel alarmaţi de prevederile punctului 21 al documentului, unde este înscrisă prevederea că, pentru a asista la proces „alte persoane” vor prezenta copia buletinului de identitate şi o cerere scrisă cu cel puţin 30 de minute până la şedinţa care urmează a fi autorizată de către preşedintele şedinţei. Presa (doar cea acreditată de CCA) urmează să depună o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore până la şedinţă.

Nu este clar, unde se depune cererea din moment ce persoanei nu i se va permite accesul în instanţă, cine înregistrează acea cerere, cine o duce preşedintelui şedinţei, când va examina şi semna preşedintele şedinţei această cerere odată ce judecătorii examinează cauze aproape fără pauze.

”Nu avem nimic împotriva instalării camerelor video, a detectorului de metale, dar ceea ce ţine de „accesul altor persoane „în baza „unei cereri”, precum şi accesul presei, la fel – în baza unei cereri depuse cu 24 de ore înainte de şedinţă, sunt aberante. Aceste prevederi sunt antidemocratice şi antireformatorii, într-un cuvânt, sunt ilegale or, instanţelor de judecată li se aplică nişte reguli caracteristice unui penitenciar”, susţin avocaţii potrivit comunicatului citat.

Notabil este faptul că reprezentanţii ONG, mass media dar şi UAM menţionează potrivit surselor citate, că adoptarea Regulamentului contestat a avut loc fără consultări publice largi sau solicitarea avizelor organizaţiilor interesate, calificând acţiunile CSM drept un abuz.

În concluzie ONG şi mass media solicită implicarea Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova şi a reprezentanţelor diplomatice din alte ţări care oferă finanţare pentru reformarea sistemului judiciar, să ia act de declaraţie şi să intervină pentru a soluţiona situaţia care încalcă atât drepturile mass-mediei de a reflecta procesele de judecată, cât şi drepturile justiţiabililor la un proces de judecată corect.

UAM atenţionează că actul conţine mai multe reglementări ilegale, iar avocaţii, sunt aceia care apără respectarea drepturilor şi libertăţilor omului şi nu acceptă derogări de la legea naţională şi cea internaţională la care Moldova este parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe