Moscova transformă Transnistria într-o bază militară rusă (revista presei moldovene)

Epoch Times România
19.10.2012

Oficialii ruşi dau vina pe „factori de decizie incompetenţi” din conducerea armatei pentru faptul că în zona de securitate de pe Nistru a ajuns armament interzis. Experţii constată că de fapt este vorba de transfomarea regiunii separatiste într-o bază militară rusă, notează vineri Adevărul.

Autorităţile de la Moscova încearcă să calmeze spiritele, după ce ministrul moldovean al apărării Vitalie Marinuţa a anunţat că în regiunea separatistă au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni şi că în zonă au fost aduse arme interzise. 'Armamentul greu de infanterie a fost scos din depozite şi introdus în zona de securitate din cauza incompetenţei unor factori de decizie din conducerea trupelor ruse', a explicat consilierul ministrului rus al apărării, general-colonelul Valeri Evnevici. Acesta l-a asigurări pe ministrul moldovean al apărării Vitalie Marinuţa - în cadrul unei întrevederi solicitate de partea rusă - că în viitor vor informa din timp autorităţile de la Chişinău despre toate modificările şi deplasările de tehnică şi armament şi chiar vor invita reprezentanţi la faţa locului.

Oazu Nantoi, specialist în problematica transnistreană, susţine că, în realitate, 'asistăm la anexarea Transnistriei de Federaţia Rusă şi la transformarea ei într-o bază militară, în situaţia când se prefigurează perspectiva semnării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova'.

Şi Jurnal de Chişinău abordează problema livrării de armament rus în regiunea transnistreană, dar autorul, Petru Bogatu, are o altă explicaţie. 'Contingentul militar rus de la Nistru era în stare să facă ferfeniţă orice redută moldovenească şi fără modernizarea potenţialului său militar. Se pare că Rusia a avut grijă ca scandalul legat de introducerea armamentului greu de infanterie să izbucnească odată cu desfăşurarea la Bucureşti a Congresului Partidului Popular European', scrie editorialistul.

Moldavskie Vedomosti scrie despre închiderea şcolilor de limbă rusă în Republica Moldova, făcând referire la o declaraţie a Congresului comunităţilor ruse. Organizaţia s-a adresat preşedintelui Nicolae Timofti să intervină în această situaţie.

Panorama scrie că parlamentul a votat în ajun proeictul bugetului de stat pentru 2013 în două lecturi, dar există suspiciuni că guvernul nu va reuşi să-şi îndeplinească promisiunile şi să fie acumulate venituri cu aproximativ 600 de milioane de euro mai puţin, din cauza recesiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor