Rusia livrează armament în Transnistria

Pistol-mitraliera AK47 (LUIS ROBAYO / AFP / Getty Images)
Epoch Times
17.10.2012

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, Moscova livrează în regiunea transnistreană nu doar camioane militare, ci şi armament. În urma acestor declaraţii, care au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Publica.TV, directorul de programe IPP, Oazu Nantoi a precizat că Federaţia Rusă, profită de impotenţa guvernelor de la Chişinău şi, şi în mod tacit, transformă regiunea transnistreană într-o bază militară neoficială a Rusiei.

Totodată Oazu Nantoi consideră că noi asistăm neputincios la procesul de anexare a teritoriului Moldovei, precizând: ”Totul se joacă după un singur scenariu: în Moldova a avut loc o destabilizare a situaţiei politice. Faptul că ţara noastră tace este un lucru impotent, iar Federaţia Rusă profită de impotenţa guvernelor de la Chişinău. Rusia vrea să revină la parametrii stabiliţi în 1992".

Potrivit Publica.TV, politologul Ion Tabârţă, consideră că Moldova ar trebui să fie mai informată şi să ia măsuri concrete, căci "Noi nu ştim ce se întâmplă de fapt pe teritoriul Transnistriei. Ştanski are temele bine pregătite şi mimează negocierile. Nu este exclus ca într-o zi Rusia va veni cu anumite pretexte, spunând că poate să recunoască teritoriul transnistrean".

Totodată, fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, spune că nu este vorba despre un război între Moldova şi Rusia: "Noi juridic controlăm partea transnistreană, dar de fapt nu se face nimic şi nu cunoaştem ce se întâmplă acolo, sunt convins că nu este vorba de tehnica grea, ce ţine de cea uşoară, ceea ce nu prezintă pericol pentru ţara noastră".

Experţii mai susţin că politicienii de la Chişinău ar trebui să acorde mai multă atenţie subiectului transnistrean, pentru a evita pe viitor, astfel de situaţii.

Precizăm că Ministrul Apărării a menţionat că în regiunea transnistreană au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni.

"S-au introdus în regiune nu doar automobile, ci şi alte tipuri de armament. Se atestă o încercare atât a forţelor separatiste, cât şi a Federaţiei Ruse de a include în scenariile de desfăşurare a aplicaţilor de menţinere a păcii operaţiuni de debarcare sau atacuri de pe apă", a adăugat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor