Motorul chinez de căutare a înlăturat interdicţia privind documentarul "Autoincendiere înscenată"

Motorul de căutare Baidu - clădirea principală din Beijing, 22 iulie 2010
Motorul de căutare Baidu - clădirea principală din Beijing, 22 iulie 2010 (Liu Jin / AFP / Getty Images)

În ajunul aniversării a 23 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen din 4 iunie, cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, a ridicat interdicţia privind documentarul"Autoincendierea înscenată" produs de New Tang Dynasty Television cu sediul în New York, un post de radio independent ce transmite emisiuni în special în limba chineză.

Documentarul este legat de un incident din Piaţa Tiananmen din ianuarie 2001, când cinci persoane şi-au dat foc. CCN a înregistrat incidentul, dar caseta i-a fost confiscată de securitatea din China.

Cu o săptămână mai târziu, mass-media de stat din China a difuzat la nivel naţional imagini cu incidentul. Mass-media de stat a declarat că cetăţenii chinezi care şi-au dat foc erau practicanţi Falun Gong.

Documentarul "Autoincendierea înscenată" susţine că incidentul a fost o încercare a regimului chinez de a incita la ură publică împotriva membrilor practicii spirituale Falun Gong. Documentarul a întrebat de ce au fost oamenii aceia lăsaţi să ardă atât de mult timp, din moment ce securitatea din Piaţa Tiananmen este atât de strictă.

La căutarea cuvintelor cheie "adevărul privind autoincendierile" pe 3 mai, pe Baidu în limba chineză, rezultatele afişate au fost: "Conferinţa Naţiunilor Unite susţine că "Autoincendierile din Piaţa Tiananmen " sunt o farsă orchestrată de Partidul Comunist Chinez (PCC)".

La sfârşitul lunii mai, Baidu a ridicat interdicţia privind rapoartele video despre "semnăturile celor 300 de săteni viteji din Hebei" şi despre "Avocaţii pentru drepturile omului sprijină judecarea Fracţiunii Mâinilor Pătate de Sânge a lui Jiang la Beijing" - alte două aspecte legate de Falun Gong.

PE 20 martie, când firewall-ul Chinei a fost parţial deblocat, internauţii chinezi au reuşit să caute pe Google cuvinte sensibile, cum ar fi "Falun Gong", "4 iunie" şi chiar "Zhuan Falun", (textul ce conţine principiile Falun Gong, o practică spirituală interzisă în China de peste un deceniu).

Rezultatele căutării pe 20 martie pentru Zhuan Falun a enumerat site-ul oficial al Falun Gong în partea de sus. Internauţii chinezi puteau accesa liber informaţii despre Falun Gong, inclusiv fotografii ale Maestrului Li Hongzhi, învăţăturile din China şi din străinătate şi fotografiile practicanţilor care efectuau exerciţii Falun Gong în China şi în străinătate.

Zhao Wen, un comentator politic pentru New Tang Dynasty Television, care locuieşte în Canada, a declarat că permiterea accesului la site-uri legate de Falun Gong în China continentală este legată de modificările ce au loc în China la nivelurile superioare ale regimului chinez.

"Nu ar trebui considerat un fenomen accidental. Acest lucru înseamnă că unii din liderii PCC doresc într-adevăr să înregistreze un progres cu privire la problema Falun Gong. Acesta este un punct-cheie pentru a se distinge de fracţiunea mâinilor pătate de sânge a lui Zhou Yongkang", a spus Zhao Wen.

Incidentul autoincendierii din Piaţa Tiananmen a avut loc în Piaţa Tiananmen pe 23 ianuarie 2001 şi a fost filmat de China Central Television (CCTV).

Falun Gong a declarat că cele cinci persoane care şi-au dat foc nu erau adepţi ai practicii spirituale care interzice sinuciderea. Centrul de Informare Falun Dafa susţine că incidentul a fost orchestrat de PCC pentru a construi un climat care ar fi dus la persecutarea Falun Gong în China.