MRU: ofiţerilor activi le este interzis prin lege să se implice în politică

Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică
Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică (Epoch Times România)

Pe fundalul polemicilor legate de "ofiţerul acoperit" care s-ar ascunde printre candidaţii la preşedinţie, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE, a declarat , joi seară, la postul B1 TV că niciun nume al candidaţilor de azi nu a trecut pe sub ochii săi câtă vreme a fost în fruntea Serviciului de Informaţii Externe.

"Cât am fost director SIE, niciun nume al candidaţilor de azi nu a trecut pe sub ochii mei", a declarat MRU, citat de B1 TV.

De asemenea, Ungureanu a mai explicat că, prin lege, ofiţerilor activi le este interzis să se implice în politică:

"Ofiţerii activi nu au voie prin lege, atenţie, prin lege, să se implice în activităţi politice. Cât am fost director la SIE am avut un astfel de caz, un ofiţer activ care s-a implicat într-un miting politic. Rezultatul?? Comisia de judecată internă şi expedierea acelui domn din rândul cadrelor activelor", a explicat Ungureanu.

"Avem tot interesul ca ofiţerii activi să nu se implice în politică, nu poţi fi la dublă comandă. Ca fost director SIE, ştim bine că nu există ofiţeri care să activeze în România", a adăugat prim-vicepreşedintele PDL.

Declaraţiile lui MRU survin pe fundalul acuzaţiilor lansate de Traian Băsescu, ne-nominal, la adresa candidaţilor la preşedinţie. Marţi seara, preşedintele Traian Băsescu a afirmat la B1 TV că unii dintre candidaţii la preşedinţie au "omis" să-şi treacă în CV dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Şeful nu a dat niciun nume, lăsând ca suspiciunea să planeze asupra tuturor candidaţilor (mai puţin asupra Elenei Udrea, pe care preşedintele o susţine în mod deschis).

Ca urmare a acuzelor lansate de Băsescu, ACL a cerut o comisie de anchetă care să afle cine ar pute fi misteriosul ofiţer, Klaus Iohannis a dat asigurări că nu a fost ofiţer al serviciilor, nici acoperit şi nici descoperit.

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că nu a fost şi nu este ofiţer sub acoperire şi a cerut să se urmeze calea instituţională, şi anume comisiile permanente de control ale SRI şi SIE din Parlament să îi cheme la discuţii pe şefii celor două servicii şi să lămurească operativ acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne