Municipalitatea va trebui să ramburseze banii europeni luaţi pentru Pasajul Piaţa Sudului

Finalizarea pasajului de la Piaţa Sudului va fi din nou întârziată, ceea ce înseamnă că banii europeni cheltuiţi pentru acest proiect vor trebui înapoiaţi. Firea susţine că-i va recupera de la proiectant.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Bucureştiul trebuie să ramburseze banii absorbiţi din fonduri europene pentru Pasajul de la Piaţa Sudului, unde lucrările au fost întârziate extrem de mult. Pasajul trebuia să fie gata la sfârşitul lui iunie a.c. însă gradul de finalizare al lucrările este acum de doar 63%, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, întârzierea lucrărilor a fost cauzată în principal de faptul că furnizorii de utilităţi au emis avize greşite, neştiind exact pe unde trec propriile reţele subterane. După începerea săpăturilor s-a constatat că ţevile, cablurile şi celelalte utilităţi vor trebui deviate.

Gabriela Firea a declarat pentru Mediafax că lucrarea va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie 2017, conform ultimului termen asumat de constructor, iar dacă municipalitatea va trebui să returneze sumele alocate deja de Comisia Europeană pentru Pasajul de la Piaţa Sudului, acestea se vor imputa firmei care s-a ocupat de proiect.

“Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care în mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeană, sunt două chestiuni în discuţie. Pe de o parte sunt sumele care s-au plătit sau se plătesc după 31 decembrie 2015, când s-a încheiat extinderea de doi ani a exerciţiului financiar al Uniunii Europene 2007-20013. În acest caz e evident că nu putem vorbi de rambursări pentru că suntem în afara cadrului financiar. Pe de altă parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeană. Aici se discută dacă va trebui să dăm înapoi aceşti bani având în vedere că proiectul nu va fi finalizat până la 30 iunie, aşa cum era prevăzut în actul adiţional la contractul de finanţare. Dacă va trebui să dăm înapoi aceşti bani, atunci în mod cert îi vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru că obiectivul nu s-a finalizat la timp”, a declarat Gabriela Firea.

Reamintim că la sfârşitul lunii mai 2016, în plină campanie electorală, Municipalitatea anunţă că gradul de finalizare al lucrărilor la Pasajul de la Piaţa Sudului este de 80% şi că proiectul este în grafic pentru a fi terminat la timp, respectiv la la 30 iunie 2016.

În fapt, pasajul rutier subteran de la Piaţa Sudului trebuia terminat până la sfârşitul lui 2015, fiind realizat în proporţie de 90% pe fonduri europene. Din cauza faptului că nu s-a respectat acest termen, Primăria Capitalei a pierdut finanţarea europeană. În condiţiile în care nici termenul de 30 iunie 2016 nu va fi respectat, primăria va trebui sa să dea înapoi şi banii decontaţi la UE, respectiv 18 milioane de lei, potrivit Hotnews.

Lucrările la pasajul Piaţa Sudului au început în mai 2014, investiţia ridicându-se la 127 milioane lei. Constructorul căruia i-a fost încredinţată lucrarea este Asocierea Astaldi – Euroconstruct, contractul ridicându-se la 88 milioane lei. Potrivit municipalităţii, timpii de aşteptare în trafic în zona respectivă se vor reduce cu aproximativ 74% după ce pasajul va fi dat în folosinţă.