Muzeul Colecţiilor de Artă, premieră după 27 de ani

Muzeul Naţional de Artă al României, picturi expuse
Muzeul Naţional de Artă al României, picturi expuse (Epoch Times România)

Muzeul Colecţiilor de Artă s-a redeschis pentru public după patru ani de consolidare şi renovare a clădirii şi după restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal. După cum scrie B365.romuzeul este, pentru prima oară după 1986, funcţional în integralitate sa şi poate fi vizitat integral, după ce, timp de şase ani, a funcţionat doar un corp. De la înfiinţarea muzeului din 1977 până în anul 1986 muzeul a funcţionat integral. Din 1986 până în 2009 muzeul a fost deschis parţial pentru public, în diferite formule (corpurile B şi C până în 2002, corpul A în perioada 2003-2009), iar la începutul anului 2009 a fost închis, ca urmare a avansării lucrărilor de consolidare şi restaurare, finanţate prin împrumutul oferit României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în vederea reabilitării monumentelor istorice reprezentative.

Muzeul Colecţiilor de Artă reuneşte donaţiile făcute de-a lungul anilor de colecţionari cu merite deosebite în păstrarea unui valoros patrimoniu artistic.

Dacă în anul 1987, la înfiinţare, în muzeu erau 13 colecţii, acum deţine 44 de donaţii, din care 34 colecţii expuse. "Tot ceea ce este expus în muzeu constituie obiectul unor donaţii făcute de colecţionari, fie o dată, fie, cum este cazul lui Beatrice Avakian, în reprize succesive: pe măsură ce continuă să achiziţioneze, continuă să şi doneze muzeului", a explicat, citată de B365.ro Codruţa Cruceanu, senior consultant. "Într-o epocă în care lumea se miră când află de donaţii, colecţionarii îşi menţin dorinţa de a împărtăşi altora valorile lor", continuă aceasta.

Muzeul readuce la viaţă perioada interbelică, o perioadă în care se conturează şi se impun renumite colecţii precum cele ale lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra şi Barbu Slătineanu, Marcu Beza, Beatrice şi Hrandt Avakian. Câteva dintre colecţii se remarcă prin tematica clar definită: colecţia Simu - artă românească şi franceză, colecţia Slătineanu - artă populară, colecţia Beatrice şi Hrandt Avakian - artă decorativă şi orientală, colecţia Marcu Beza - arta Orientului Apropiat, în timp ce altele au un caracter monografic - Iosif Iser, Corneliu Baba, Lucia Dem. Bălăcescu.

Legat de îmbunătăţirile aduse muzeului, senior consultantul a spus pentru site-ul citat că imobilul a devenit sigur din punct de vedere al rezistenţei la cutremur, a fost îmbunătăţit sistemul de iluminat, climatizare şi ventilare. "Ar fi păcat ca o astfel de instituţie să fie ratată de bucureşteni. Aici se întâlneşte un amestec insolit de genuri şi arii culturale care nu se găsesc altundeva", sfătuieşte Codruţa Cruceanu.

Publicul va putea vizita muzeul începând cu ora 11,00, programul fiind de sâmbătă până miercuri, între orele 11,00 şi 19,00 în perioada mai - septembrie şi între 10,00 şi 18,00 în perioada octombrie - aprilie. Joia şi vinerea muzeul este închis.

Colecţiile expuse în prezent la Muzeul Colecţiilor de artă:

Colecţia Elena şi Anastase Simu

Colecţia Josefina şi Eugen Taru

Colecţia dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca

Colecţia prof. Garabet Avachian

Colecţia Albert Dov. Sigal

Colecţia Celine Emilian

Colecţia dr. Şerban Andronescu Ghika

Colecţia Elena şi dr. Iosif N. Dona

Colecţia Idel Ianchelevici

sufragerie sec. XIX

Colecţia C. Baba

Colecţia dr. Mircea Petrescu şi prof. Artemiza Petrescu

Colecţia Alexandru Phoebus

Colecţia Iosif Iser

Colecţia Marcu Beza - Hortenisa şi Vasile G. Beza

Colecţia Micaela Eleutheriade

Colecţia fraţii Beatrice şi Hrandt Avakian

Colecţia familiilor Dumitru şi Maria Ştefănescu - col. Gheorghe Preda

Colecţia prof. dr. docent Florian şi Elisabeta Ulmeanu

Colecţia Ion Pas

Colecţia Radu Ionescu

Donaţia Margareta şi dr. Gheorghe Dumitrescu

Colecţia Viorica Mavrodin

Colecţia Maria Angela Bolintineanu

Colecţia Mircea Marosin - Donaţia Dan Nasta, Donaţia Adina Nanu

Donaţia Shizuko Onda

Colecţia av. Hurmuz Aznavorian - Donaţia Rodica Aznavorian Sfinţescu şi Claudiu Sfinţescu

Colecţia dr. Sandu Lieblich

Colecţia de artă comparată Alexandru şi Barbu Slătineanu

Colecţia Lucia Dem. Bălcescu

Colecţia Elisabeta şi Moise Weinberg

***

Muzeul Colecţiilor de Artă se află într-o clădire istorică a Bucureştiului - Palatul Românit, a cărui construcţie a fost începută în primii ani ai veacului al XIX-lea. În deceniul al treilea al secolului al XIX-lea, edificiul a ajuns în posesia lui Grigore Românit, mare vistiernic al domnitorului Grigore Ghica (1822-1828). În timpul lui Alexandru Ghica (1834-1842) clădirea a adăpostit Cancelaria Domnească şi, ulterior, Curtea Administrativă a Ţării Româneşti. După Unirea Principatelor Române (1859), ea a trecut în posesia Ministerului de Finanţe, care, în 1884, a adăugat cele două corpuri laterale, păstrând în ansamblu stilul neoclasic iniţial. În anul 1978, Palatul Românit a primit o nouă destinaţie, prin crearea Muzeului Colecţiilor de Artă.

Restaurarea corpului dinspre Calea Griviţei al Muzeului Colecţiilor de Artă a prilejuit repunerea în circuitul muzeal a pivniţelor Palatului Românit cu frumoasele sale bolţi, în care s-a organizat un lapidarium ce cuprinde fragmente de sculptură în piatră din patrimoniul Secţiei de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură