NASA restabileşte contactul cu nava spaţială Voyager 2, aflată la circa 20 de miliarde de kilometri de Pământ

Inginerii agenţiei spaţiale americane pierduseră legătura cu nava spaţială Voyager în luna martie, din cauza reparaţiilor şi modernizării antenei.
Voyager 2 (NASA)
Mioara Stoica
10.11.2020

Comunicarea cu Voyager 2 a NASA a fost restabilită. Sonda spaţială răspunde din spaţiul interstelar, dincolo de Sistemul nostru Solar: responsabilii misiunii i-au trimis un semnal, iar sonda a confirmat că a primit „apelul” şi a efectuat comenzile fără probleme. Lansată în 1977, nava spaţială a părăsit Sistemul Solar acum doi ani şi în prezent se află la peste 18,8 miliarde de kilometri de Pământ.

Nava spaţială a fost contactată pentru a testa noile componente instalate recent pe Deep Space Station 43, singura antenă din lume capabilă să îi trimită comenzi. Antena se află în Canberra, Australia, şi face parte din Deep Space Network (DSN) a NASA, o reţea de antene radio utilizate pentru a comunica cu navele spaţiale care funcţionează dincolo de lună.

Antena nu a mai funcţionat din luna martie din cauza unei actualizări tehnice care implica o serie de echipamente, inclusiv două noi emiţătoare radio. Unul dintre acestea, care este folosit pentru a comunica cu Voyager 2 nu fusese înlocuit de 47 de ani. Reţeaua Deep Space este formată din trei antene radio situate în Canberra (Australia), Goldstone în California (SUA) şi Madrid (Spania). Amplasarea celor trei antene asigură comunicarea oricărei nave spaţiale cu cel puţin una dintre structuri în orice moment. Voyager 2 este o excepţie rară.

Pentru a efectua un zbor în apropierea lunii lui Neptun, Triton, în 1989 nava spaţială a zburat peste polul nord al planetei. Această traiectorie a deviat-o spre sud de planul planetelor şi de atunci se îndreaptă în acea direcţie. Acum este atât de departe spre sud încât nu are nicio linie de contact cu antenele radio din emisfera nordică. Antena dim Canberra este singura antenă din emisfera sudică care are un transmiţător suficient de puternic ce transmite frecvenţa potrivită pentru a trimite comenzi către sonda îndepărtată. Potrivit NASA, de îmbunătăţirea tehnică vor beneficia şi alte misiuni, inclusiv roverul Mars Perseverance, care urmează să aterizeze pe planeta Marte pe 18 februarie 2021 şi misiunea Artemis a NASA, care intenţionează să readucă omul pe Lună.

„Aspectul unic al acestui proiect - comentează Brad Arnold, şeful proiectului Deep Space Network (DSN) din cadrul Jet Propulsion Lab de la NASA - este că lucrăm la toate nivelurile antenei, de la bază până la sistemele care se extind deasupra bordului. Comunicarea test cu sonda sugerează că transmisiile sunt corespunzătoare muncii noastre".

Transmiţătoarele nu au fost înlocuite în ultimii 47 de ani şi se aşteaptă să revină online în februarie 2021. Inginerii au actualizat echipamentele de încălzirea şi răcire a sondei, cele de alimentare cu energie şi componentele electronice necesare funcţionării transmiţătorilor.

„Antena DSS43 este un sistem extrem de performant, există doar alte două antene similare în lume. Am decis să efectuăm aceste actualizări pentru a ne asigura că antena poate fi utilizată în continuare pentru misiunile actuale şi viitoare", a adăugat Philip Baldwin, manager de operaţiuni pentru programul SCaN (Space Communications and Navigation) al NASA.

Articole de referinţă: NASA Contacts Voyager 2 Using Upgraded Deep Space Network Dish; NASA Finally Contacts Voyager 2 After Unprecedented Seven-Month Silence

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor