Natura mai recâştigă teren: Insula Paştelui aprobă crearea unei rezervaţii marine gigantice

Indigenii din Insula Paştelui au decis viitorul rezervaţiei marine
Indigenii din Insula Paştelui au decis viitorul rezervaţiei marine (Bill Bachmann / Getty)

Populaţia indigenă care locuieşte în Insula Paştelui (sau Rapa Nui) - o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian - a aprobat prin referendum crearea unei rezervaţii marine uriaşe, potrivit comunicatului remis de către guvernul din Chile şi preluat de AFP. Este o suprafaţă de 720.000 km², aproximativ de două ori mai mare decât teritoriul Germaniei.

Prin referendum, indigenii au ales să protejeze această zonă emblematică situată în mijlocul Pacificului, la 3.500 km de continent. Asfel, se „creează cea mai mare rezervaţie din America Latină privind zonele marine de coastă”, a declarat ministrul Mediului, Marcelo Mena, la cel de-al patrulea Congres al Zonelor Marine Protejate (Internaţional Marine Protected Areas Congress /IMPAC4 ), care a început luni, 4 septembrie, în oraşul La Serena-Coquimbo, în nordul Chile.

Va fi cea mai mare rezervaţie marină din America Latină

Ministrul chilian de Externe, Heraldo Munoz, consideră că aceasta este o „cucerire istorică” şi confirmă faptul că guvernul condus de Michelle Bachelet a investit mult în protejarea mediului.

La referendumul care a avut loc duminică, 3 septembrie a.c. au participat 642 de indigeni, şi a fost validat cu votul a 64% dintre aceştia. Administraţia comună a statului chilian a stabilit că în regiune pescuitul „se va desfăşura exclusiv cu tehnicile şi instrumentele artizanale ale indigenilor din Rapa Nui”.

„A fost un proces lung şi înţelegem că provocarea tocmai a început. Ca popor, continuăm să strigăm, continuăm să spunem "Nu pescuitului ilegal", "Nu pescuitului industrial în apele noastre", "Nu mineritului", vrem să fim un exemplu la nivel internaţional”, a declarat vice-preşedintele Poki Tane Haoa, comisar al guvernului chilian pe Insula Paştelui.

Având caracteristici tropicale, apele insulei Paştelui sunt calde şi au un conţinut scăzut de nutrienţi. În jurul insulei şi la adâncimi mici se găsesc recifele de corali, care, dat fiind faptul că sunt izolate, posedă specii unice în lume.

Dar astăzi speciile marine ale insulei sunt ameninţate din mai multe părţi: supraexploatarea resurselor sale piscicole, creşterea numărului de vizitatori, introducerea de specii străine invazive, acidifierea oceanului şi schimbările climatice.

Locuitorii doresc să protejeze zona de supraexploatarea resurselor halieutice

Chile şi-a anunţat intenţia de a crea zone marine extinse protejate de-a lungul Oceanului Pacific. Parcul marin din Nazca-Desventuradas, lângă arhipelagul Juan Fernandez (situat la aproximativ 650 de kilometri vest de Santiago) şi zonele de conservare din jurul Cape Horn, în capătul sudic al teritoriului chilian, completează planul oficial.

Prin adăugarea unor zone de terenuri protejate, cu o reţea de parcuri naţionale din Patagonia - care ocupă aproximativ 4,5 milioane de hectare - „ajungem la cea mai mare zonă protejată din Chile”, a spus ministrul Mediului, Marcelo Mena.

Insula Paştelui este teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888. Este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei. Rapa Nui este considerată de către UNESCO drept patrimoniu universal, cea mai mare parte a insulei fiind declarată Parc Naţional (Parcul Naţional Rapa Nui).