Zece insule de vis

Plajă cu palmieri.
Plajă cu palmieri. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

TripAdvisor, cel mai mare portal de turism online a realizat un top al celor mai frumoase zece insule din lume. Milioane de călători şi-au votat insula favorită, din America de Sud până în Grecia, alcătuindu-se astfel clasamentul celor mai frumoase şi apreciate paradisuri insulare (insule, insuliţe şi atoli) din întreaga lume.

Palmieri, lagune turcoaz, plaje cu nisip alb strălucitor, bariere de corali, vegetaţie luxuriantă dar şi locuri încărcate de istorie sunt imagini care ne vin în minte dacă dorim să petrecem o vacanţă de neuitat. Unul din următoarele locuri poate deveni astfel destinaţia ideală.

Pentru al doilea an consecutiv, insula Ambergris Caye, minunatul paradis din statul Belize a obţinut cel mai mare număr de voturi. Atolul este o combinaţie perfectă de modernitate şi linişte: o zonă mlăştinoasă de mangrove înconjurată de plaje lungi cu nisip alb, unde maşinile de golf sunt principalele mijloace de transport. Apele cristaline, Bariera de corali care începe la câteva sute de metri de plajele insulei, sporturile nautice, cele 500 de specii de pasări, ruinele mayaşe de la Altun Ha şi Xunantunich constituie atracţiile turistice ale zonei.

Pe locul doi se situează Providenciales, unul din cei 28 de atoli din vestul Insulelor Turks şi Caicos, situate la sud-est de Bahamas, în Oceanul Atlantic, mai precis în Caraibe. Minunatul Provo, cum mai este cunoscut, oferă numeroase activităţi atractive: scufundări, navigaţie, pescuit, golf, echitaţie, plimbări pe promenadă. Aici se află şi Parcul Naţional Northwest Point Marine ce oferă protecţie minunatelor zone cu recifuri de corali şi lacuri saline, vieţuitoare marine şi multe specii de pasări.

Bora Bora, din Arhipelagul Society, formată în urma unor erupţii vulcanice, şi-a câştigat locul pe cea de-a treia treaptă a podiumului datorită frumoaselor lagune turcoaz, a nisipului alb şi a culorilor apusului de soare; mai este cunoscută ca “Perla Pacificului” sau insula “Creată de zei”. Putem avea experienţe de neuitat înotând împreună cu peşti tropicali în rezervaţia naturală acvatică din Coral Gardens sau admirând priveliştea încântătoare a muntelui Otemanu.

Marco Island, în schimb, este destinaţia ideală pentru cei care nu au suficient timp să ajungă în locuri prea izolate. Bijuteria celor “Zece mii de insule” (Ten Thousand Islands) ale Floridei, Marco Island este cunoscută pentru plajele sale cu nisip alb, fin, care domină apele înspumate ale Golfului Mexic.

Poposind în Europa pentru a vizita insula Lewis şi Harris din arhipelagul Outer Hebrides, vom putea să retrăim aventurile ascunse între paginile unui basm scoţian. În partea de nord a insulei, numită Lewis, se pot admira legendarii megaliţii de la Callanish, construcţii impresionante realizate în urmă cu 5.000 de ani, ce răsar de la sol ca un impozant oraş de piatră, şi despre care cercetătorii spun că aparţin unei civilizaţii antice avansate tehnologic. Dar şi partea de sud (Harris), se poate mândri cu plajele sale unde se găsesc unele dintre cele mai vechi roci din lume.

Rămânând pe Vechiul Continent, insula Naxos, Grecia, ocupă poziţia a şasea. O pată de culoare albă pe fondul apelor turcoaz ale Mării Egee, reprezentând o împletire a anticelor ruine cu viaţa modernă a plajei. Legenda povesteşte că Naxos, cea mai mare şi mai fertilă insulă a Cicladelor, a fost locul copilăriei lui Zeus, regele zeilor.

Navigând prin splendidele ape ale Oceanului Pacific se ajunge, apoi, la Insulele Cook, un arhipelag polinezian format din 15 mici atoli. Printre aceştia, se află insula Aitutaki care ocupă poziţia a şaptea în clasament. Această insulă mică, înconjurată de un recif cu o lăţime de aproximativ un kilometru, este renumită pentru superba sa lagună turcuoaz; în ciuda frumuseţii ei incredibile, nu a fost încă luată cu asalt de turişti, deoarece este dificil să ajungi aici.

Nosy Be (Insula Mare), este situată pe coasta de nord-vest a Madagascarului fiind nelocuită, plină de palmieri şi bogată în splendide lagune. În acest imens atol pur putem întâlni lacuri vulcanice, lemuri leneşi, distilerii de rom, plantaţii de Ylang Ylang şi minunate bariere de corali.

Penultima poziţie este ocupată de legendara Insula Paştelui, situată în Pacificul de Sud, la 3.510 kilometri distanţă de coasta chiliană. Poziţia acestui loc minunat, destul de departe de coastă, fiind şi una dintre cele mai izolate insule locuite, a permis conservarea misterioaselor statui de piatră denumite moai, sculpturi milenare în rocă vulcanică (95% dintre ele), pentru care Insula Paştelui este faimoasă, constituind principala atracţie a insulei. După explorarea peisajului incredibil, relaxarea pe plajele din cele mai misterioase locuri de pe planetă va fi o experienţă absolut fermecătoare.

În cele din urmă, insula Koh Tao, regina Golfului Tailandei, îşi trage numele de la numeroasele broaşte ţestoase care populează plajele. 300 de zile de soare pe an reprezintă o atracţie ideală pentru după-amiezele lungi de relaxare. Dar nu numai acest lucru, ci şi plajele cu nisip alb protejate de dealuri abrupte, unele accesibile doar cu jeep-ul. Va fi asigurat astfel un sejur de neuitat tuturor turiştilor curioşi, dornici de aventură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură