Neagră ca Zăpada - Lavrov: În Ucraina ”democraţia veritabilă” înlocuită de una „de stradă”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a caracterizat miercuri regimul autoritar şi represiv condus de Viktor Ianukovici ca fiind o ”democraţie veritabilă” ce a fost înlocuită cu una ”de stradă”.

În cadrul articolului publicat joi de ziarul Kommersant, Lavrov susţine că schimbările din Ucraina ar trebui să fie făcute în conformitate cu legile ţării. Totuşi, parlamentul din Kiev a aprobat la 16 ianuarie un pachet de legi cu caracter opresiv iar Constituţia ţării a fost modificată în repetate rânduri, astfel încât să confere preşedintelui puteri aproape totale.

„Situaţia în care procesul democratic de exprimare a opiniei se transformă într-o «democraţie de stradă», când părerea a sute de mii de manifestanţi care încearcă să exercite presiuni asupra puterii este considerată drept «voce a poporului», nu poate fi admisă", a apreciat ministrul rus.

Lavrov mai susţine că protestatarii antiguvernamentali au devenit radicali şi extremişti, însă pare să uite de propaganda desfăşurată în Ucraina de la începerea protestelor - în care protestatarii paşnici erau denumiţi ”trădători”.

„Observăm că forţele antiguvernamentale din Ucraina manifestă intenţii naţionaliste, chiar extremiste, iar propaganda împotriva Rusiei seamănă cu afirmaţii antisemite şi rasiste", a adăugat Lavrov.

Seria de critici a fost îndreptată de Lavrov şi a asupra Bruxelles-ului, care a oferit recent Ucrainei, pe termen scurt, posibilitatea
de a obţine o susţinere financiară după crearea unui guvern interimar democratic, precum şi o variantă de parteneriat pe termen lung, care include posibilitatea de asociere şi integrare în Uniunea Europeană.

„Reafirmăm că, după părerea noastră, orice stat suveran are dreptul să-şi aleagă direcţia de dezvoltare", a insistat Lavrov, adăugând că "am fost neplăcut surprinşi să vedem că, în opinia Uniunii Europene şi a Statelor Unite, alegerea «liberă» în privinţa ucrainenilor înseamnă «un viitor european»”.

Declaraţiile lui Lavrov sunt cu atât mai lipsite de credibilitate cu cât săptămâna trecută, Rusia a îndemnat guvernul de la Kiev să înăbuşe printr-o intervenţie ”lovitura de stat”, şi a ameninţat că va interveni ”pentru a păstra securitatea şi suveranitatea” Ucrainei, conform consilierului lui Putin, Serghei Glaziev, citat de Reuters.

Oficialii ruşi au mai insistat asupra faptului că încercările de a decide în locul ucrainenilor cum trebuie să fie viitorul lor sunt ”lipsite de perspective”.

În mod ironic, Serghei Glaziev sugera introducerea unei forme de federalism pentru acordarea de puteri substanţiale regiunii Crimeea – mai precis, control asupra bugetelor şi a relaţiilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe