Negocierile tripartite Rusia, Ucraina, UE, pe tema preţului la gaze naturale, au eşuat

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Cu o zi înainte de scadenţa impusă de Rusia Ucrainei pentru plata sumei de 1,95 miliarde USD, reprezentând datoria ţării către Gazprom, pentru gaze naturale, negocierile între Moscova şi Kiev pe tema preţului la gaze, mediate de UE, s-au încheiat fără rezultat, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al gigantului rus Gazprom, Serghei Kuprianov, conform Itar Tass.

Purtătorul de cuvânt Gazprom a mai precizat că nu fost încă fixată o nouă dată pentru negocieri. Conform unor informaţii anterioare, date publicităţii, negocierile ce au avut loc în Kiev s-ar fi sfârşit la miezul nopţii şi urmau să fie continuate duminică, în condiţiile în care mâine, ora 10:00, ora Moscovei, Ucraina ar trebui să scoată din visterie aproape două miliarde de dolari pentru facturile Gazprom.

Conform Hotnews, după eşecul discuţiilor, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller a părăsit hotelul din Kiev unde a avut loc întâlnirea tripartită fără a face nicio declaraţie.

Această ultimă rundă de negocieri între ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, CEO Gazprom Alexei Miller şi Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger pentru a evita tăierea gazelor ruseşti către Ucraina, "eveniment" ce ar trebui să se petreacă luni, dacă Kievul nu plăteşte Rusiei banii ceruţi de Gazprom.

Anterioara rundă de negocieri, beneficiind de asemenea de medierea UE, a avut loc miercuri la Bruxelles, Ucraina refuzând oferta Rusiei privind un preţ de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce ar fi însemnat o reducere a tarifului cu 100 de dolari.

Kievul a cerut revenirea la preţul de 268 de dolari, tarif practicat de ruşi înainte ca cetăţenii Ucrainei să-şi exprime opţiunea pro-UE şi să declanşeze amplele proteste stradale ce au dus la înlăturarea preşedintelui Ianukovici şi, ca represalii, la anexarea Crimeei.